Новини
Нов учебен център в професионалната гимназия в Русе
19.03.2024

Нов учебно-демонстрационен център, в който учениците ще работят с най-новите машини в сферата на мебелното производство, бе открит в Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Йосиф Вондрак“ в Русе. Оборудването е предоставено от австрийската компания за обков на мебели Blum, представлявана у нас от фирма Интериор-И, която е активен член на БКДМП. Откриването на залата се проведе на 19 март 2024 г., присъстваха представители на държавната и местната власт, фирми от мебелния бранш, партньори. Церемонията уважиха още представители на Blum Румъния, Чатай Чифти, търговски мениджър на компанията, който отговаря за пазарите в България, Румъния, Азербайджан и Грузия. Официалните гости бяха посрещнати от ученици от гимназията по стар български обичай – с народни носии и питка.

За Blum и Интериор-И това е четвъртия поред учебен център, подобни вече има открити в ПГ по вътрешна архитектура и дървообработване в Пловдив и Хасково, а също и в Лесотехническия университет-София. С помощта на тези демонстрационни зали учениците получават достъп до най-новите технологии, които се използват в мебелното производство.  Центърът в Русе е оборудван с пробивна машина с електронно управление, инструменти, различни видове приспособления и шаблони за монтаж на мебелен обков, както и безплатен специализиран софтуер, който да служи за проектиране на мебели. Залата ще се използва за часовете по практика на учениците от специалностите по мебелно производство и интериорен дизайн.

Компании като Blum работят непрекъснато посока подкрепа на дуалното и висшето образование у нас. Запознаването на младите хора с тенденциите в бранша и подготвянето им за професионална кариера е сред основните цели на социално отговорния бизнес у нас. Камарата адмирира подобни успешни примери в сектора, защото развиването на професионалното образование у нас е сред основните й цели. Вярваме, че добрият пример, който дават фирми като Blum и Интериор-И, могат да послужат за стимул на останалите компании от бранша да подкрепят училищата и да помагат на младите хора да се реализират успешно в сектора.