Новини
НСИ отчита подобрение в производството и строителството
28.01.2016

Последно проучване на Националния статистически институт (НСИ) отчита повишение на промишленото производство и на строителството в България през ноември 2015-а година при слабо понижение на търговията на дребно.

 

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, нараства през ноември с 0,8% в сравнение с октомври, когато беше отчетен анемичен растеж с 0,1-процентни пункта. По този начин производството в нашата страна през последните два месеца успя да компенсира голям част от рязкото понижение с 1,1% в началото на есента.

 

Спрямо ноември 2014-а година календарно изгладеният индекс на промишленото производство отбелязва ръст с 1,7% след повишение с 1,0% през предходния месец, като това представлява подобрение на производството в България за петнадесети пореден месец, след като за последно промишленото производство регистрира понижение на годишна база през юли и август 2014-а година.

 

През миналия ноември увеличение с цели 11% спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост и по-слаб растеж с 0,2% в преработващата промишленост, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетен спад с 1,3% вероятно поради по-мекото време в началото на зимата. На годишна база беше отчетен добър ръст с 4,6% в преработващата промишленост, в добивната промишленост – повишение с 1,3% и спад с цели 6,7% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия, показват данните на НСИ.

 

Индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" се повиши през ноември с 0,4% на месечна база след спад с 0,6% през октомври. На годишна база обаче строителството продължава да се свива с 0,5% (спрямо ноември 2014-а), но след спад с цели 5,2% през предходния месец.

 

НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно през единадесетия месец на 2015-а година. Оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети, се понижи слабо с 0,1% на месечна база след анемичен растеж с 0,1% през октомври, докато на годишна база оборотът в търговията на дребно нараства с 2,0% след понижение с 1,3% през предишния месец.

 

Днешната серия смесени данни са сигнал за леко подобрение на икономическото оживление в България през последното тримесечие на годината след изненадващо силното ускоряване на икономическия растеж през периода юли – септември с 0,7% на тримесечна и с цели 2,9% на годишна база, според последната оценка на НСИ.

Източник: Novini.bg

 

Тагове: строителство, търговия, промишленост, НСИ, индекс