Новини
Обучават предприемачи как сами да пишат европроекти
08.10.2013

Отделни схеми за бизнеса, по които предприемачите да бъдат обучавани как сами да подготвят европроектите си, предвижда министерството на икономиката през новия програмен период 2014-2020 г. Това съобщи Ели Милушева, шеф на програма “Конкурентоспособност” във ведомството, на дискусия за пътищата на България до 2020 г. и предизвикателствата пред бизнеса при еврофинансирането, организирана от вестник “Труд”.

Новината тя обяви в отговор на критика от страна на бизнеса. “Почти няма бенефициент, който да е подготвил проекта си сам, а не с консултант. Това показва, че не стигаме до хората. Нужно е обучение”, каза Камен Колев, зам.-шеф на БСК.

За кражба на средства по определени мерки в програмите за земеделието пък алармира Ангел Вукодинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите. “Няма изискване за резултат, има редица случаи на европейско финансиране за изграждане на псевдопроизводство, което след 1-2 години изчезва”, каза той и апелира за управление на риска в програмите.

Акцент на дискусията бяха бъдещите програми “Конкурентоспособност” и Развитие на селските райони.

По първата икономическият министър Драгомир Стойнев заяви, че средствата са над 1 млрд. евро, които ще бъдат насочени повече към директна подкрепа за бизнеса. Другите приоритети са технологично обновление, въвеждане на международни стандарти и помощ при износа.

Целта през новия програмен период е опростяване на административните процедури, прозрачност и конкуренция между проектите, каза министърът.

Той успокои бизнеса, че през следващите години няма да се предвидят европари за покупка на машини с това, че България е получила разрешение от Брюксел да пренасочи парите за изграждане на сръбско-българската газова връзка към проекти за технологична модернизация в предприятията. Газовият проект щял да се довърши със средства от 2014-2020 г.

“Разчитам на диалог през идните 7 години, еврофондовете са упражнение по тиймбилдинг за българските политици”, напомни вицепремиерът и министър на еврофондовете Зинаида Златанова.

Поне малко трябва да изравним стандарта на живот в селските и градските райони, а не да откриваме училища в София за сметка на закриването им в Родопите, обясни зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. Според него целта на програмата за развитие на селските райони през следващите години е да се повиши делът на БВП от земеделие, защото в него били инвестирани много евросредства, но ефектът в тази посока не се виждал.

Повече тук.