Новини
Обществена поръчка за обзавеждане на дворецът „Евксиноград“
28.09.2016

      Дворецът "Евксиноград" в едноименната правителствена резиденция на брега на Черно море пустее без необходимите мебели за завършване на интериора му.  

      Той бе отворен за посетители в началото на тази година след дълга реставрация, но сега властта изпитва трудности да му придаде окончателния автентичен вид.

     Проблемът е, че няма желаещи, които да изработят липсващите мебели от обзавеждането и да реставрират запазените, пише "Монитор". 

     Още през март тази година Министерският съвет обяви обществена поръчка, с която се търсеше изпълнител. Месеци наред обаче не се явил нито един желаещ и през май процедурата е прекратена с мотив "не е подадена нито една оферта за участие". 

     Сега кабинетът прави нов опит да осигури необходимото обзавеждане за някогашния дворец на Фердинанд, за да може туристите наистина да се потопят в царската атмосфера на брега на морето. За целта е обявен нов търг, по който е заделена крупната сума от 528 000 лв.

     Мебелите, които изпълнителят ще трябва да достави и видът им са определени на база оригиналната визия и предназначение на помещенията към периода 1892 – 1908 г., става ясно от документацията. 

     Самият дворец е изграден между 1887-1893 г. за лятна резиденция на българските монарси. Външната архитектура на сградата е реплика на френските ренесансови дворци от ХVІІІ век. 

     Интериорът пък е представен от стилна английска мебел, автентични мраморни камини, френски полилеи, редки картини, стенни и каминни часовници, инкрустирани със злато. 

     Първият етаж е зает от просторен хол, свързан с приемни зали, музикален салон, трапезария, кабинет и работни помещения. На втория етаж са разположени царските спални и стаи за гости, които обаче стоят без доста от мебелите си.

     Така например в спалнята на княза липсват легло, нощни шкафчета, гардероби, каса, тоалетна маса с чекмедже за бижута, въртяща се масичка. За будоара на княгинята пък трябват канапе, фотьойли, шезлонги, маса за рисуване, а за салона й – маса за карти, писалищна маса, пиано и други. Дворецът "Евксиноград" разполага дори с билярден салон, за който се очаква да бъде доставена билярдна маса. Пак за там трябват и канапе и специални маси за алкохолното питие грог. 

     За музикалната зала трябват табуретка, мраморни масички и цветарник. Интериорът не е завършен и в още куп помещения, сред които зала за приеми, зала за аудиенции, работен кабинет на княза, тоалетна стая на княза, офицерска стая, спалня на княгинята майка, гостни стаи. 

 

 

източник: dir.bg