Новини
Обявяваме данъците си безплатно по интернет
12.01.2015

Данъчните декларации за годишните доходи от изминалата 2014 г. ще може да се подават напълно безплатно по интернет. 

 

Най-късно до края на януари това ще може да става с Персонален идентификационен код (ПИК), който се взима от офис на НАП. Това предвиждат промени в данъчните закони, които влизат в сила от началото на новата година. 

 

Но за да стартира подаването на данъчни декларации с ПИК, са необходими още няколко дни за тестване на системата. Досега за да се пусне формуляр до НАП по мрежата, се изискваше електронен подпис.

 

Променени са и правилата за ползване на отстъпката от 5% от данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация за доходите. От отстъпката могат да се възползват гражданите, които подадат данъчната си декларация до 31 март 2015 г. по електронен път (включително с ПИК), при условие че нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията и внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 30 април 2015 г. 

 

Досега отстъпката от 5% важеше до 10 февруари, като условията да се ползва бяха в този срок да се подаде формуляра за получените доходи и да се плати дължимият налог. Новият срок от 31 март важи както за подаване на данъчните декларации с електронен подпис, така и с безплатния ПИК.

 

От 1 януари 2015 г. с данък от 8% се облагат лихвите по всички сметки в банките, а не само по срочните депозити, както досега. Промяната беше направена, за да не се избягва плащането на налози с прехвърляне на парите по спестовни сметки, които са с по-висок доход от разплащателните и нямат падеж, на който могат да се теглят парите. 

 

В стария вариант на закона от 1 януари 2015 г. доходите от лихви трябваше да се облагат с 6%, а през следващите години налогът да продължи да намалява, докато напълно изчезне. Но депутатите решиха данъкът върху лихвите да се запази на 8%.

 

 

Източник: в. Стандарт

 

Тагове: декларации, данъци, НАП