Новини
Осигуровките на 52 хил. души се вдигат с 4.5%
09.12.2014

Осигуровките на 52 хил. българи ще се увеличат от Нова година с 4.5%. Става дума за хората, наети на трудов договор за по-малко от пет дни в месеца и до 40 часа. Те ще трябва да платят от джоба си 40 на сто от по-високите вноски, или 1.8% повече (работодателят ще им плаща останалите 60% от вноските). Това става ясно от проектозакона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2015 г.

 

Причината за ръста на осигурителната тежест на тази група работещи е, че управляващите предлагат да се въведе задължително осигуряване за всички социални рискове за заетите на трудов договор, независимо от вида му и от продължителността на работата. Досега хората с един или няколко трудови договора за работа само през определени дни от месеца, които не надвишават пет дни и 40 часа месечно, не плащаха осигуровки за общо заболяване и майчинство (3.5%) и за безработица (1%). 

 

В проектозакона се предвижда занапред да не се прави разграничение между трудовите договори и всички наети да плащат и тези вноски, независимо от времето, през което се трудят месечно. Това съответно ще даде правото на тези хора на обезщетенията от Националния осигурителен институт за безработица и майчинство от 2015 г.

 

Според справка на НАП към момента на договори сумарно до 40 часа месечно се трудят 52 хил. души. Осигурителното време им се зачита за трудов стаж. Според мотивите в законопроекта на ДОО целта на промяната е да "се уеднакви режимът на осигуряване на всички лица, работещи по трудови правоотношения". В мотивите към проектобюджета не е записано какъв би бил финансовият ефект от тази промяна.

 

Управителите на държавни и общински предприятия вече също ще плащат пълните социални осигуровки, предвижда законопроектът.

 

Източник: в. СЕГА

 

 

Тагове:осигуровки, НАП, безработица, работа