Новини
Открива се специалност за обучение по блокчейн технологии
17.07.2018

„Блокчейн е явление, което ще окаже влияние върху всички останали сектори. Вече се случват неща в световен мащаб, а ние нямаме подготвени хора. Затова решихме заедно с две международни компании – Software Group и Bulpros (това са ИТ компании с изключително активна дейност в чужбина) да направим тази магистратура и да подготвим правилните хора“ – заяви вицепрезидентът на ВУЗ-а г-жа Детелина Смилковав ефира на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

 

 

Блокчейн технологията е известна още като бъдещето на финансовата система. Чрез нея всяка технологична компания има една техническа и една бизнес част, която е свързана с продажби, преговори, клиенти, доставки.

 

 

По време на обучението ще се разглеждат основите на блокчейн технологията, кои са участниците в тази екосистема и кои са иновациите.

 

„За бизнес частта няма подготвени хора. Нашите студенти ще учат за т.нар. „умни договори“ – това са операциите между купувача и продавача, които ще бъдат автоматизирани. Ролята на нотариусите малко ще намали. Вече всичко ще е много прозрачно. Другото, което ще се случва е ICO – Initial Coin Offering – метод за първоначално набиране на капитал, при който ще се избягват тежките регулации, и тогава ще се намалят и разходите. Много от посредниците ще изчезнат в процесите“ каза г-жа Смилкова.

 

 

Източник: Bloomberg TV

Изображение: financebg.com