Новини
По покана на БКДМП директори на Професионални гимназии взеха участие във Финална конференция по проект Bolster up II
01.10.2014

На 16.09.2014г. в Брюксел, Белгия се проведе Финална конференция по проект Bolster up II, в който Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост /БКДМП/ участва като партньор. По покана на Камарата, участие във Финалната конференция взеха директори от Професионални гимназии от сектори Дървообработване и Производство на мебели – г-н Димитър Цанев /“Йосиф Вондрак – Русе“/, г-н Константин Костадинов /“Христо Ботев –Пловдив“/, г-жа Росица Рускова /“Иван Вазов – Велинград/. Участието е финансирано по проекта.

Целта на проекта е да разработи два общо-европейски профила на компетентност:  квалифицирани техници в производство на мека мебел и корпусна мебел. Двете специалности заедно обхващат  50% от квалифицираните работници в Европейския сектор за производство на мебели.

На събитието присъстваха партньорите по Проекта, а именно IG Metall , Румънска мебелна асоциация/APMR/, Европейска федерация на работниците в строителството и дървообработването /EFBWW/, Конфедерация на Европейските мебелни индустрии /EFIC/, HM college колеж за обучение в секторите дървообработване, мебели и интериор, в Холандия, LimA UG, Opleidings Centrum Hout – учебен център в ДМП, Полската търговска камара на производителите ма мебели /OIGPM/, Proskills UK , Skive Technical Instituteинститут за професионално обучение, Европейска федерация на производителите на мебели /UEA/, Университета в Уестминстър, както и представители на фокус групите участвали в Проекта – директори на професионални гимназии, преподаватели от професионални училища и университети, представители на Бизнеса, представители на Европейската комисия.

В програмата на  Конференцията бяха представени следните теми:

ü  История и цели на Проекта

ü  Проблеми на професионалното образование

ü  Взаимодействие с Европейския център за развитие на професионалното обучение/ЕЦРПО/

ü  Сътрудничество между Бизнеса и Професионалните училища

ü  Възможност за осъществяване на професионални взаимоотношения с професионални институции от цяла Европа

 

По време на Конференцията българските представители установиха контакт със сродни институции и училища, като обсъдиха възможности за бъдещо сътрудничество. 

 

Тагове: конференция, Bolster up, проект, професионални гимназии, професионално обучение, мебелист, тапицер, производство на мебели