Новини
Правителството слага край на банковата тайна
20.01.2015

НАП ще събира неплатени здравни вноски от българи, след като получи информация от търговските банки какви сметки имат в тях борчлиите. А след това ще изиска плащането им.

 

Това право на агенцията ще се даде със законови промени като целта е всяка година делът на трудносъбираемите осигуровки да се топи с 10%, пише в управленската програма на правителството за сектор "Здравеопазване".

 

"Идеята е на Министерството на финансите, ние настоявахме недобросъвестните работодатели, които не превеждат своята част от здравните вноски на служителите си, да бъдат публично обявени", коментираха за "Труд" от здравното ведомство. Оказало се, че точно такива шефове дължали най-малко 180 млн. лв.

 

"Целта е да се разбере колко точно са неизрядните граждани като се имат предвид кредитите, които те плащат към банките", коментираха от НАП. И в момента агенцията има достъп до кредитния регистър, но законовите разпоредби трябвало да се прецизират. Според експертите от НАП длъжниците на здравни вноски са по-малко от 2 милиона, защото в това число са и българите зад граница.

 

Миналата година имаше идея НАП автоматично да получава информация за откриване и закриване на банкови сметки на граждани, но тя не бе подкрепена от партиите.

 

Управленската програма предвижда още държавата постепенно да повишава частта, която плаща за здраве за осигуряваните от нея групи – съдии, полицаи, държавни служители, като се стигне до превеждане на реална вноска върху доходите им. Ще се отреже всякаква възможност за планов прием на неосигурени, те ще могат да разчитат само на спешна помощ.

 

Източник: DarikFinance.bg

 

 

Тагове: НАП, банки, държава