Новини
Председателят на БКДМП проф. В. Живков участва в дискусия за проблемите с дървесината с министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов
18.11.2022

Председателят на БКДМП проф. Васил Живков се срещна с министъра на икономиката Никола Стоянов на 17 ноември 2022 г. във връзка с разрешаване на проблеми, свързани с липсата на суровина. Основните трудности, които той очерта, са острият недостиг на дървесина и необходимостта от отпадане заповедта на бившия служебен министър Хр. Бозуков, ограничаваща до 30% сечите във вековните гори.

Проф. Живков алармира, че бизнесът изнемогва заради трудности със снабдяване с дървен материал, повишеното търсене, спекулата, високите цени на суровините и енергията, а също и скоростните темпове на инфлация. Той изтъкна, че браншът търпи сериозни загуби от неспазване на договори заради липсата на дървесина и сподели, че някои от компаниите са заплашени от фалит или обмислят изтегляне от България. „Ние от БКДМП водим разговори с институциите вече 2 година, за да решим проблемите заедно. Важно е да осигурим на бизнеса необходимата суровина, за да може да продължи да произвежда и да осигурява препитание за стотици хиляди хора, които са ангажирани в сектора“, заяви той.

В дискусията, която се организира от Министерство на икономиката,  се включиха също заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов, началникът на политическия кабинет на министъра на околната среда и водите Поля Пенчева, неправителствени организации, а също и представители на бизнеса от Кроношпан България, Монди Стамболийски.