Новини
Председателят на БКДМП проф. Живков уважи премиерата на първатата книга за съвременен български продуктов и индустриален дизайн
26.06.2023

Председателят на БКДМП проф.д-р Васил Живков уважи премиерата на книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ на издателство Бисмар , която се състоя на 22 юни в литературен клуб „Перото“ в София. Творбата представя  проекти, създадени от 50 талантливи български дизайнери и студиа. Изданието е двуезично и в 400-те страници са включени над 350 продукта – мебели, осветителни тела, превозни средства, уреди, инструменти, играчки, предмети за бита, съдове и много други съвременни продукти.

Целта на книгата е да даде представителен образ на съвременния български дизайн. Читателите могат да разгледат работата на утвърдени български автори, които са разработили съвременен дизайн на модерни и функционални мебели, различни превозни средства – автомобили, болиди, мотоциклети, велосипеди, подводници, яхти, трактори, вертолети, самолети,   със съдове и прибори, уреди, играчки, осветителни тела, аксесоари и инструменти. Голяма част от дизайнерите са носители на престижни международни награди, сред които Red Dot Award, Best of the Best, IF Design, A’Design,  Good Design и German Design Awards.

„Работата по книгата започна преди 3-4 г. Събирахме информация от различни източници. Подбрахме авторите от общо 400 дизайнери. Идеята ни беше да популязиризираме дизайна, който у нас често се неглижира, дори и медиите не обръщат особено внимание на темата“, обясни издателят Бистра Шишкова. В представянето се включиха и двама от авторите, чийто продукти са представени в изданието: Лечезар Цветанов и Илиан Милинов. Проф. д-р В. Живков, който заедно в тандем с Боряна Петрова също е включен сред топ дизайнерите в сборника,  пожела успех на книгата и отбеляза: „За да има добър дизайн у нас трябват можещи и качествени хора. Имаме много таланти, трябва ни само повече самочувствие“.

Повече информация за книгата може да откриете тук.