Новини
Приложението на сглобяеми сгради от дървесина у нас обсъдиха на конференцията Home Next Gen
16.10.2023

На 13-ти октомври в  Гранд Хотел Милениум в София се проведе специализираната конференция Home Next Gen, която организираха нашите членове от МОС Роботикс. Събитието бе посветено на най-новите технологии в производството на елементи и модули за сглобяеми сгради.

Целта на конференцията бе да запознае участниците с дългогодишния опит на производители на къщи от Европа, лидери в производството на машини, оборудване за производство на елементи, както и софтуерни специалисти, представящи възможностите за проектиране и архитектура на сградите.

Събитието откри Павел Димов, управляващ партньор на МОС Роботикс. В първата част на събитието Stefan Bockel от WEINMANN разказа повече за навлизането на  дървените къщи, технология и оптимизация на процесите в Германия преди години. Той сподели, че за построяването на еднофамилна сглобяема къща са нужни около 30-40 кубични метри дървесина. За сравнение в Германия горите заемат 30% от територията на страната, в България процентът е 38. Според Bockel устойчивото развитие в строителството и икономиката може да се постигне именно чрез масовото навлизане на подобен тип модулни конструкции, които да се използват както за еднофамилни къщи, така и за мултифункционални сгради. Благодарение на предварителната обработка на елементите от дървесина още на място в предприятието и последваща автоматизация периодът за построяване на подобни сгради е с 50% по-кратък отколкото при стандартните. Освен това навлизането на роботи в производството облекчава труда на служителите и ускорява процеса на построяване.

Florian Hegar, изпълнителен директор HolzHaus Bonndorf, сподели реален опит с дизайна и производство на къщите вкл. интериор. С навлизането на сглобяеми конструкции от дървесина постигаме устойчиво развитие и намаляване на въглеродните емисии, отбеляза той. Hegar разказа, че компанията му започва автоматизация на процесите по създаването на модулни конструкции през 2020 г. Тогава интегрират всички процеси в производството и инсталират  нови машини, за да спестят ръчния труд. Така успяват да постигат цялостни решения – от създаването на скици и проектиране, до изграждането на модулни конструкции от дървесина и вътрешното им обзавеждане и то за по-кратки срокове. Той обясни, че при строителството с дървесината къщите се изграждат значително по-бързо. Могат да се построят обаче не само къщи, но и големи многоетажни сгради, а също и фасади. Използват микс от материали, вместо бетон – олекотени плоскости.

Кarel Vinckier, основател и изпълнителен директор на hsbcad, отбеляза, че изграждането на модулни конструкции от дървесина намалява екологичния отпечатък в природата с до 40%. Сглобяемите къщи могат да спомогнат да подобряването на ситуацията със замърсяването, което идва от строителни дейности. Смята се, че 25% от всички отпадъци се генерират от строителната индустрия, отбеляза още той. Важно е да търсим устойчиви решения и ефективност, каза още Vinckier. Според него е важно сградите да имат информационен модел, който включва данни за материали, машини, електрически системи и пр. Необходимо е имплементирането на добри CAD системи, които да превеждат данните към машините и процесът да е напълно автоматизиран. Бъдещето е в използването на дървесина за масовото строителство и в дигитализация на всички процеси в производството, обобщи той.

Във втората част на конференцията презентации изнесоха JAF България, Reynaers Aluminium България и Алианц Банк България. За финал се проведе и дискусия за бъдещето на сглобяемите конструкции и навлизането им в България.