Новини
Програмата „Модерният бизнес“ще предоставя безвъзмездна помощ на малкия и среден бизнес
10.02.2016

Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) и „Майкрософт България“ стартират от 21.01.2016г. програма „Модерният бизнес“. Тя е насочена към инвестиране в по-добрата конкурентоспособност, гъвкавост  и ефективно управление на бизнеса за малките и средни предприятия. Кампанията ще продължи до юни 2016 година.

 

Програма „Модерният бизнес“ ще даде възможност на МСП да се възползват от безплатно внедряване на Office365, обучение на служителите и консултации за ИТ екипите за използване на максималните функционалности на пакета от услуги. В рамките на програмата партньорите ще осигурят достъп на МСП до специализирани бизнес обучения и лекции в подкрепа конкурентоспособността и бизнес планирането, на база установени нужди на МСП в България и в синхрон с политиките на правителството за подкрепа развитието на малките и средни фирми в страната.

 

С Office365 МСП могат да бъдат мобилни без да се притесняват за най-ценния ресурс – информацията. Независимо дали работи на бюро или е постоянно в движение, всеки служител ще има бърз и лесен достъп до познатите Word, Excel, PowerPoint, Outlook, както и имейл сървър от бизнес клас, достатъчно място за съхранение на данни при високо ниво на сигурност. По този начин дори и най-малките компании могат да бъдат максимално конкурентни и подготвени за съвременния бизнес, без да се увеличават разходите за ИТ.

 

МСП ще могат да заявят интерес към програмата чрез ИАНМСП или на www.moderenbiznes.bg до 30 юни 2016 година. На сайта те ще могат да оставят контактите си, за да получат персонализирано предложение спрямо нуждите си, както и да намерят списък с партньори, които работят по програмата.

 

ИАНМСП съвместно с „Майкрософт България“ ще направи и серия от срещи с представители на МСП в няколко града, за да ги запознаят с предимствата на програма „Модерният бизнес“. Такива са предвидени да се реализират в Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе и Враца, заяви изпълнителният директор на агенцията Мариета Захариева.

 

България има над 3,8 милиона потребители на интернет. Това поставя страната в девета позиция по отношение на общия размер на потребители на интернет в Източна Европа, подчерта министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на представянето на програмата – 21.01.2016г., х-л Хилтън, гр. София. Броят на абонатите за мобилен интернет  е надхвърлил 4,8 милиона, което  съставлява 48.5% от мобилните абонаменти изобщо. България заема седма позиция по използване на мобилния интернет в Източна Европа и се нарежда след Словакия, Сърбия и Чехия, но изпреварва Молдова, Словения и Румъния. Министърът допълни, че българските фирми са добре свързани технологично, както се вижда от високо използване на компютър и интернет. Над 93% от предприятията използват компютри и над 91% използват интернет.

 

„В бързо развиващата се бизнес среда ИТ иновациите помагат на малките и средни предприятия да се движат напред, да намаляват разходите и рисковете си и носят конкурентни предимства. Все повече компании се замислят не само за ефективност, но и за сигурност и навременни анализи на данни, които подкрепят вземането на информирани решения“, коментира Никола Стоянов, зам.-изпълнителен директор на ИАНМСП.

 

„Развитието на съвременния бизнес несъмнено е свързано с онлайн комуникациите. Бизнесът реално не може да съществува без ИТ решенията и формирането на модерна инфраструктура. Тази закономерност започва да се проявява първо в големите компании, но все повече и по-разумно се установява и в малките и средни предприятия“, заяви Петър Иванов, изпълнителен директор на „Майкрософт България“.

 

Източник: ИАНМСП

 

Тагове: ИАНМСП, БКДМП, Майкрософт България