Новини
Проф. Васил Живков пред БНР: Трябва да се направи национална инвентаризация на горите
16.10.2023

След проблемите, които изпитвахме през 2021 и 2022 година заради недостига на дървесина и високите цени на тока, през тази година има успокоение в мебелната и дървообработващата промишленост. Това каза професор Васил Живков, председател на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) пред БНР Пловдив.

Той подчерта, че държавата е монополист в собствеността върху горите с 67 %, но пък добивът на дървесина е почти изцяло в частни ръце. „За последните 60 години горите у нас не са намалели, като заслугата за това е на лесовъдите и българската наука“, добави проф. Живков.

По думите му, дали има безразборна незаконна сеч в някои райони, например Странджа, няма как да се твърди без задълбочено изследване.

„Затова искаме национална горска инвентаризация, която обаче не е лека задача. За да е качествена работата, трябва да се финансира от Министерството на земеделието и да се направи от Лесотехническия институт или БАН“, каза още председателят на БКДМП.

Като проблеми в бранша проф. Живков изброи, освен недостига на дървесина и високите цени на тока, също вноса от Далечния Изток, свиването на потреблението на мебели в България и Европа и др.

Цялото интервю с проф. Васил Живков може да изслушате тук.