Новини
Проф. д-р Васил Живков: Гората трябва да бъде подмладявана, за да имаме повече дървесина
28.06.2022

Проф. д-р Васил Живков, председател на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост, даде интервю пред Радио София по темите за недостига на дървесина и трудностите в бранша.

„Заради недостига на дървесина голяма част от фирмите в сектор „Производство на мебели и дървообработване“ изпитват сериозни проблеми и отчитат сериозни загуби“, коментира той. Според него причините за недостиг на дървесина през последната година са административни актове, които са спрели част от добива. Влияние имат също и кризата в глобален план, както и войната в Украйна. „Отначало имаше известен отлив от покупка на мебели и търсене на дървесина и дървесни материали, но през 2021 г. отново се засили пазарът в този сектор, което доведе до голямо търсене, а предлагането на дървесина беше намаляло. Това на практика създаде допълнително напрежение, създаде и възможност за спекула в бранша и цените на дървесината и дървесните продукти тръгнаха нагоре“, сподели проф. Живков.

Той отбеляза още и, че проблемът с недостига на дървесина е преекспониран повече от гледна точка на екологията, защото много организации твърдят, че гората се сече поголовно и се унищожава и подчерта. „Фактите не са такива. Не само, че гората не се унищожава, но и  много малко се говори за  развитието през последните 60 години, когато  дървесината, с която разполагаме като природен ресурс  у нас, е нарастнала. Над 700 млн. кубика е запасът от дървесина. Това не се показва на хората и те не разбират, че в България горите през последните десетилетия са се стопанисвали добре, нашите лесовъди са си вършили работата добре, прирастът непрекъснато се е увеличавал и това същевременно изисква и добив“, отбеляза проф. Живков. Той поясни също, че за да имаме повече дървесина, гората трябва да бъде подмладявана. Ако едно дърво не се отсече в зрялата му възраст, ще падне, ще изгние и ще бъде обект на вредители, или на пожари. „Вместо да съхраняваме въглеродни емисии, защото това е гората, тя е белият дроб на планетата, дървесината поглъща въглеродния диоксид,  правим обратното. Оставяме я да гние в гората и създаваме въглеродни емисии“, отбеляза още той.

Проф. Живков сподели още и за темите, които бяха обсъдени на научната конференция „Проблеми и перспективи на горското стопанство, дървообработващата и мебелната промишленост в България“, проведена неотдавна в с. Чифлик. Той отбеляза, че по време на събитието за първи път на една маса се събират представители на науката, държавата в лицето на Министерство на земеделието и ИАГ, а също бизнесът. На конференцията е обсъдена и необходимостта от промяна в нормативната уредба, което да спомогне за по-ефективната работа в гората. Според него основните проблеми в мебелната промишленост се дължат на високата цена на тока, на липсата на квалифицирана работна ръка и на недостига на дървесина. Проф. Живков сподели още, че дърводобивът у нас е много изостанал като сектор и тепърва трябва да се превърне в приоритет на държавата с цел бъдещо развитие и финансиране.

Пълното интервю може да чуете тук:  https://bit.ly/3Npth2P

Снимка: Радио София