Новини
Проф.д-р Васил Живков пред Actualno: Защо българската дървесина носи добавена стойност
10.10.2023

Какво знаем за дървообработващата и мебелната промишленост в България? Наясно ли сме, че мебелите ни са качествени и безопасни, защото се спазват строгите европейски стандарти? Информирани ли сме за ползите от дървесния ресурс, с който страната ни разполага в изобилие?

Отговорите дава в Студио Actualno председателят на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост проф. д-р Васил Живков. Основен проблем на много българи е липсата на дърва за огрев, но дървесината е много повече. Българската мебелна промишленост е сериозен и перспективен бранш, който дава препитание на 55 хил. души. Мебелната и дървообработващата индустрия осигуряват над 3% от БВП на страната.

Общата продукция на мебелната индустрия възлиза на близо 2 млрд. лева. Дървесината е възобновяем ресурс, може да се поправи, да се рециклира, да влезе в повторно производство. Това са едни от основните критерии за Зелената сделка. От дървесината може да се получи нов продукт с добавена стойност, който в нашата промишленост може да бъде 5-10%, дори 20%, смята Живков.

България е на осмо място по горски територии в ЕС. Имаме от 718 млн. до 1 млрд. кубика запас, а това е голям потенциал за икономиката, ако дървесината се добива правилно. В мебелната ни промишленост се следи дали продуктите отговарят на качеството за безопасност по високи европейски стандарти.

„Дърводобивът е слабото звено в цялата верига „гора – дърводобив – дървообработване – мебели“, казва Васил Живков. В същото време имаме достатъчно качествени гори, които са ценни – дъб, бук, бял бор, смърч. Притежаваме и други, доста по-екзотични видове. ОЩЕ: Понижение в търсенето на дърва за огрев „Индустрията ни спокойно може да се нареди до водещите в Европа по отношение на технология, машини, автоматизация, механизация, роботизация. Това дава възможност да се контролира добре качеството на продуктите. Имаме и потенциал да подготвяме кадри за сектора в България“, смята председателят на БКДМП. Рециклирането на мебели става все по-важно за ЕС. „Това е една ниша, която ще създаде и нов бизнес“, казва Живков. Той отговаря и защо да предпочетем български мебели – защото знаем, че суровината е безопасна. „Имаме производители, които работят качествено на достатъчно добри цени. Много от българските марки работят за известни марки хотели, търговски магазини“, добавя той. Има обаче и проблем – вносът на плочи и мебели от трети страни. Защо и как да се справим – научете във видеото с целия разговор:

Цялото интервю може да изгледате тук!