Новини
Проф. д-р Васил Живков пред Bloomberg Bulgaria: Българската мебелна индустрия изпусна златен шанс за по-голям пазарен дял
12.10.2023

Българската мебелна индустрия изпусна златен шанс през 2021 година да измести много доставчици от Далечния Изток и от други страни. Съжалявам, че тогава държавата не застана зад нас. Това каза проф. д-р Васил Живков, председател на Браншова камара на дървообработващата и мебелна промишленост, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Днес стартира нашата медийна кампания, която е под мотото „Заедно за опазване на българската гора“, каза още професорът. „Тя се прави, защото членовете на нашата камара – компаниите в дървообработващата и мебелната индустрия в България – имат през последните две години сериозни проблеми със суровината, идваща от българските гори. В тази връзка има много митове в българското общество, които се разпространяват и пречат на развитието на този сектор. Например, че българската гора изчезва, че е изсечена, че дървесината не трябва да се добива от гората, а тя трябва да остава непокътната и други такива твърдения, които водят до негативно отношение към нашия бизнес“.

Българската мебелна промишленост е експортно ориентирана индустрия, която е на 15-20 място по оборот в Европа, въпреки че по площ на горите България е на осмо място, каза гостът. Мебелната индустрия се разви доста добре през последните 20 години. Стоим много добре на международните пазари, макар че ключови играчи загубиха огромни договори, заради недалновидни политически решения.

За щастие имахме възможност да обновим машинния парк и сградния фонд, изтъкна проф. Живков. „Много фирми станаха модернизирани, чисти, с много добри условия на труд. Много от тях се наложиха и като много добри износители на мебели, защото до 2019 година не стоеше проблемът с добива на дървесина. Имахме местна цена на добра цена, имахме цена на труда, която беше най-ниската в ЕС, а същевременно и качество на производството. Български компании работеха за много големи вериги и обзавеждаха петзвездни хотели в Европа и извън Европа“.

Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост наброява 250 – 300 предприятия, производители на мебели и компании от дървообработващата промишленост, като годишният им оборот е около 1,7 млрд. лева, като в това число се включват само членовете на камарата. Самата индустрия като цяло прави около 3% от БВП, което е над 3 млрд. лева, каза гостът. Той допълни, че заетите в сектора са около 55 хиляди души.

Българската гора съвсем не намалява, както масово се твърди и доказателство за това са фактите, че през 1960-те години горският запас е бил 243 млн. куб. м. дървесина, а през 2020 година той е бил 718 млн. куб. м., изтъкна проф. д-р Васил Живков. Това е ясно доказателство, че гората не изчезва. Самите територии, покрити с гори също са се увеличили – 38,5% от територията на България е покрита с гори, като по този показател е на осмо място в Европа“.

„Искаме, от една страна медиите да разкажат за българските гори, че те не са изчезнали, че те трябва да се управляват устойчиво, че от дървесината е ресурс, от който ние правим много качествени продукти. Че е траен, природен, възобновяем, рециклируем ресурс и не трябва да се боим от изсичането на определен процент от горите, когато това се прави в регулирано и регламентирано“.

От друга страна търсим възможност за партньорство и разговор с Министерството на земеделието и с Изпълнителната агенция по горите, защото голяма част от българските гори са държавна собственост и имаме нужда от решения, които трябва да излязат от тези институции, подчерта Васил Живков. „Имаме нужда от промяна на регламенти, от промяна на наредби и за това трябва оптимално сътрудничество. Доволен съм че през последните две години институциите виждат в наше лице партньор, с който наистина да решават проблеми“.

Вижте цялото интервю във видеото.