Новини
Процедура по разследване за заобикаляне на антидъмпингова мярка по вноса на шперплат с произход от Китай
18.06.2015

Министерството на икономиката информира, че на 27 май 2015 г. Република Турция е започнала процедура по разследване за заобикаляне през Република България на антидъмпингова мярка по вноса на шперплат с произход от Китай.

Ако процедурата завърши със заключение за наличие на заобикаляне на мярката, спрямо износа от България ще бъде наложено антидъмпинговото мито, прилагано за китайските износители – 240 щ.долара/куб.м.

 

Важно е да се отбележи, че това разследване касае не само вносители на шперплат от Китай, но и български производители и доставчици за Турция.

 

Последните, в качеството си на чуждестранни производители и заинтересовани лица, имат право да получат и попълнят въпросници, използвани в антидъмпинговото разследване. На базата на тези въпросници властите в Турция ще констатират дали се практикува заобикаляне на антидъмпинговата мярка през България.

 

Ако няма заинтересованост от страна на българските производители и износители (не са попълнени въпросници и не е заявен интерес за участие в процедурата), Република Турция може да разшири обхвата на антидъмпинговата мярка и спрямо износа от България на основата на данните, с които разполага. Следователно, българските производители на шперплат носят значителна част от доказателствената тежест. Призоваваме заинтересованите производители/износители на шперплат да  попълнят и изпратят въпросниците.

 

Краен срок за представяне на турските разследващи органи на попълнени от заинтересованите лица въпросници и коментари във връзка с разследването: 37 дни, считано от започването на процедурата – 27 май 2015 г.

 

Източник: БСК

Тагове: износ, шперплат, забрана, разследване