Новини
Работодателите искат среща с президента заради трудовата миграция
03.04.2018

Поводът е изпратено от Радев искане за формулиране на позиция от страна на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

 

 

Четирите национално представени работодателски организации искат среща с президента Румен Радев, на която да обсъдят проблемите на трудовата мобилност и миграция в страната. Поводът е изпратено от Радев искане на мнение от АОБР по въпроса за Закона за изменение и допълнение на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.

 

 

Въпросното искане за позиция е възможно да е изпратено заради обмисляно от държавния глава вето върху новия закон с изменения. Вероятната причина за ветото може да е противопоставянето от страна на синдикатите. По време на последно проведения Национален съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) КТ "Подкрепа" твърдо се противопостави на желанието на работодателите делът на работниците от страни извън ЕС в компании да се увеличи от сегашните 10% на около 30%. В крайна сметка обаче управляващите внесоха предложението квотата за работници извън ЕС да е между 20 и 35%, в зависимост от вида на фирмата.

 

 

Недостигът на човешки ресурси е главният задържащ фактор за нашето развитие. Той е и без съмнение главната причина за спада на инвестициите.

 

 

Приемането и влизането в сила на Закон за изменение и допълнение на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност е значителна стъпка към подобряване на пазара на труда в Р България, но следва да се има предвид, че не е единствената законодателна промяна, която следва да бъде предприета. На дневен ред е назрялата необходимост от изготвянето и внасянето на промени в Закона за професионалното образование и обучение, Закона за признаване на професионални квалификации и съответните подзаконови нормативни актове включително чрез ангажиране на компетентните държавни органи – МОН, МТСП, НАПОО, ДАТМН и др. По такъв начин ще бъдат преодолени пречки пред наемането на търсени специалисти от трети държави, ще се подобри ефективността на пазара на труда, което би било от огромна полза за цялото общество.

 

 

Източник: Economic.bg

Снимков материал: Economic.bg