Новини
Рекордено увеличение в цените на горивата
24.10.2018

До края на годината предстои рекорден скок в цените на горивата, предупреждават експерти. Дизелът и масовият бензин А-95 вече отбелязват чувствителен ръст.

 

 

През октомври миналата година, литър А-95 се е продавал за 2,03 лв., а дизелът е бил 2,02 лв. литъра. Днес двата типа гориво се предлагат съответно срещу 2,38 лв. и 2,41 лв. Статистиката показва, че бензин А-95 е скочил с над 17%, а дизелът е поскъпнал с близо 20%.

 

 

„При това положение, очаквам цени в България на 2,60 лв. на бензина, на дизела – 2,70 лв. Инфлацията ще се ускори до 4%, а може и да премине тази граница. По този начин, тя ще изпревари ръста на БВП за тази година”, коментира Гълъбинов.

От петролната и газова асоциация също отбелязват, че поскъпването на горивата се дължи на обстоятелства, върху които България не може да влияе.

„Ръстът на горивата се дължи изцяло от котировките на суровия петрол. От средата на август до сега, те са се повишили с 15-17% или 5% за горивата. Това е тренд, който се наблюдава в цяла Европа”, каза Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация.

 

 

Рано е да се прогнозира дали цената ще продължи да расте. По-ясна картина ще има следващия месец, когато санкциите на Съединените щати срещу Иран станат факт, уточняват от Асоциацията.

 

Източник: btvnovinite.bg

Снимков материал: fuelo.bg