Новини
Руски и български фирми търсят възможности за сътрудничество
01.06.2015

Голямата представителност на настоящия форум показва достатъчно категорично желанието на предприемачите и търговците от България и Русия за продължаване на активните отношения в икономическата област и преодоляване на негативните тенденции.

 

Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на откриването на бизнес форум, който се проведе днес в Москва, съобщиха от Министерството на иконoмиката. Участие във форума взеха представители на 40 български и близо 60 руски фирми. Приветствие към присъстващите отправи и Виктор Ермаков, генерален директор на Руската агенция за подкрепа на малкия и среден бизнес (РАПМСБ).

 

"Очаквам настоящият форум да даде допълнителен импулс за активизиране на двустранните ни връзки в икономическата област", посочи Лукарски. Той изрази надежда, че до края на настоящата година ще има конкретни положителни резултати, включително и преодоляване на спада в двустранната ни търговия. По негови думи форуми като този играят важна роля за подобряване на икономическите показатели в българо-руските отношения. Те предоставят и възможност на българските предприятия да установят полезни бизнес контакти.

 

Генералният директор на РАПМСБ Виктор Ермаков допълни, че руските малки и средни фирми проявяват силен интерес да работят с наши предприятия. "От друга страна българските фирми могат да се възползват от редица преференции, давани от руската държава за МСП", допълни той, като призова да се прави икономика от взаимен интерес, тъй като и двете страни се нуждаят от външни пазари.

 

По думите на Ермаков България е сред петте страни от ЕС, с които руският бизнес работи с най-голямо желание и след известно затишие двете страни могат да започнат нов етап в двустранните търговско-икономически връзки.

 

Лукарски от своя страна заяви, че в условията, в които оперират двете страни – членството на България в ЕС и на Русия в Евразийския икономически съюз, както и прилагане на санкции от ЕС спрямо Русия и ответните мерки, двустранните ни отношения продължават да се развиват на добро ниво.

 

В рамките на проведения българо-руски бизнес форум изпълнителният директор на ИАНМСП Мариета Захариева подписа споразумение за сътрудничество с Московската федерация на предприемачите. Изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев представи инвестиционния климат в България и възможностите за вложения в съвместни проекти, които да дадат излаз на трети пазари извън ЕС и Русия.

 

В българската делегация в Москва е и заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, която заедно с министър Лукарски се срещна със Светейшия Патриарх Кирил по случай неговия имен ден.

 

Данните за търговията между двете държави през изтеклата 2014 г. свидетелстват за икономическа активност, посочват от МИ. Според българската статистика за 2014 г. двустранният ни стокообмен има 9,3% дял от общия външнотърговски стокообмен на Република България и съставлява 6,0 млрд. щатски долара, като се отбелязва спад с 15,3%, при което износът намалява с 8,8%, а вносът – с 16,1%. Износът достига стойност 0,71 млрд. щатски долара и относителен дял 2,4%, а вносът – стойност от 5,3 млрд. щатски долара и относителен дял 15,2%.

 

През първото тримесечие на 2015 г. тенденцията на спад в двустранната търговия се запазва – стокообменът намалява с 21,3% и достига 91,6 млн. щатски долара. Износът намалява с 42,6% и възлиза на 98,2 млн. щатски долара с дял 1,6%, а вносът намалява с 17,9% и възлиза на 873.8 млн. щатски долара с дял 12%.

 

Източник: DarikFinance

 

Тагове: икономика, ЕС, сътрудничество