Новини
Ръст на разрешителните за работа на непълнолетни през летния сезон
30.05.2018

В последните две години има изключителен ръст на разрешителните за работа на непълнолетни през лятото. През миналата година тези исканията са били над 7000. Това заяви в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Дина Христова от Главната инспекция по труда.

Христова бе категорична, че всичко трябва да се прави със знанието на родителите. Трябва да се организира среща с работодателя, каза тя и добави, че комуникацията не трябва да е само през интернет, както и определените срещи да не са на места, извън офис на фирмата.

 

 

"Необходима е декларация от родителя, че е запознат с условията, при които ще работи детето му, и съответно е съгласен с това", добави още Дина Христова. По думите ѝ непълнолетните не могат да започнат работа без сключен писмен трудов договор – това е единственото, което гарантира правата им.

 

 

Жасмина Саръиванова – експерт в Българската стопанска камара, изказа мнение, че все повече нараства трудовата култура на младите хора. Според нея е от полза за непълнолетните да работят:

 

„Един млад човек разбира, че съществува понятие като работно време, като трудова дисциплина, като задължение да изпълняваш определени функции, които са ти възложени от работодателя и ще ти бъдат заплатени. Всичко това създава стабилна трудова култура в тези млади хора“.

 

 

По думите ѝ за работодателите е сложна процедурата за наемане на непълнолетни. Според нея е необходима актуализация на правната уредба. Част от нормативните актове не отговарят на съвременните изисквания на обществото, смята Саръиванова. Тя добави още, че е изключително важно тази актуализация да не се прави на парче, а в цялост.

 

 

Източник: БСК