Новини
Светът на мебелите и Техномебел 2019
13.05.2019

В периода 26 – 30 март 2019г се проведоха най-мащабните събития за мебелния бранш. На изложбена площ от 14 500 м2 имаха възможността да се представят над 190 компании от България, Австрия, Германия, Гърция, Италия, Полша, Румъния, Турция и Украйна.

 

В програмата на изложенията се проведоха следните съпътстващи събития:

 

  • Програма за насърчаване на чуждестранни купувачи – ръст от 300% на участниците в програмата. Бяха регистрирани над 47 участника от 19 страни, сред които: Белгия, Великобритания, Гърция, Дания, Израел, Италия, Йордания, Кипър, Ливан, Палестина, Оман, Унгария, Франция и Холандия.

На всеки от участниците в програмата беше изготвена индивидуална програма със срещи по предварително направени заявки.  

В рамките на програмата се проведоха над 244 срещи, от които имаме първоначална информация за вече сключени сделки.

 

 

  • Надпревара за знания – в инициативата, организирана от БКДМП, ИЕЦ и Лесотехническия университет, взеха участие 154 ученика от 9 професионални гимназии – Варна, Велинград, Пловдив, Русе, Свищов, Сливен, Троян, Хасково и Ямбол и 15 студента от ЛТУ, които обучаваха и помагаха на бъдещите си колеги да сглобяват частите на пет различни изделия, изработени по техен собствен проект.

За първа година БКДМП организира и посещението на 100 ученика в Лесотехнически университет. Целта на визитата бе представяне на учебното заведение пред бъдещите кандидат-студенти и представянето на перспективите на бранша. Учениците имаха възможността да влязат модернизираните кабинети на университета, както и да се срещнат с преподаватели, които да им представят възможностите, които разкрива пред тях професията и разнообразните полета за изява.

БКДМП предостави възможност на над 180 ученици и преподаватели да посетят изложенията Светът на мебелите и Техномебел. Целта на посещението е да се запознаят с актуалностите в бранша.

 

  • Панорама на професионалното образование

 НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ – „МЕБЕЛИ, СТИЛНИ МЕБЕЛИ И ДЪРВОРЕЗБА“  – в партньорство с МОН

 

В състезанието участваха 24 ученика от 8 професионални гимназии от – Пловдив, Хасково, Ямбол, Велинград, Троян, Варна, Русе, Сливен.  Заместник министърът на МОН заедно с директор на Дирекция Професионално образование  откриха събитието с тържествени слова и пожелания за бъдещите кадри. Комисия изпита участниците за технологията, която са използвали за изработването на мебелите. Комисията отличи в състезанието гимназиите от Велинград, Хасково, Пловдив и Ямбол.

 

 

  • Conceptual Talks

За първи път се проведе форумът дискусия Conceptual Talks, в който взеха участие над 180 представители на дизайнерските среди. Водещи български и чуждестранни архитекти и дизайнери представиха съвременните тенденции за интериорен дизайн. Поради все по-ограниченото време, което прекарва човек на открито се налага тенденцията за пренасяне на природата в офиса и у дома. Използването на съвременните технологии в съчетание с внасянето на свободата и биофилни елементи бяха сред акцентите на събитието. Съвременни иновативни тенденции, които се базират и на успешните концепции от миналия век, споделиха архитект Юрон Шипър от Холандия и архитект Емилия Джордано от Италия. Иновативният дизайн в училището на бъдещето бе основна тема в панела на ЧЕРГА. Пространството се усвоява, стаите оживяват в свежи цветове с модулни мебели и повече свобода за творчество, което доказва, че работата на дизайнера дава изключителна стойност на обществото. Важната роля на интериорния дизайнер за бизнеса беше само част от темите, които обсъждаха в свободна дискусия и от Асоциацията на интериорните дизайнери.

 

 

  • Конкурс за Българска мебел на годината

 

За поредна година в рамките на международните изложби Светът на мебелите и Техномебел се проведе конкурса Българска мебел на годината.

В състезанието премериха сили 16 продукта от 12 компании.

Жури в състав: проф. Васил Живков – председател на журито, инж. диз. Татяна Станчева, инж. Николай Костов, Волен Валентинов, Александър Сафари и Радина Попова, оцени и определи победителите в конкурса.

Трето място зае пейка "Sense", на фирма Love2design.

На второ място беше класиран стол "Нарвик", на фирма Булгару, дизайнер – Илиан Милинов.

Приза за Българска мебел на годината отиде при „Лампион.Е“ дизайнер Боги Запрянов, Studio Zapriani.

Журито се води по критериите за естетичен вид, практичност, комфорт, ергономичност, иновативност. Финалистите получиха статуетки и грамоти.

Честито на победителите!