Новини
сп. Еnterprise: Българската мебелна промишленост влиза в Индустрия 4.0 с инвестиции в модерно оборудване и дигитални технологии
27.06.2024

Производство с добавена стойност, развитие на износа, модернизация, приемане на нови технологии и концепцията за Индустрия 4.0 – това е съвременният образ на българското мебелно производство.

Дървообработващата и мебелна промишленост е една от традиционните за българската икономика и в момента генерира над 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България. Сивият сектор обаче заема сериозен дял и нелоялната конкуренция оказва натиск върху фирмите, които инвестират и се развиват.

Други фактори, за които трябва да се вземат мерки, е достъпът до суровина за производство и до работна ръка, според представителите на мебелни фирми в района на Русе, посетени от журналисти в рамките на кампанията „Мебелите на България: традиции и иновации“ на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост.

Материалът е публикуван в сп. Еnterprise

От гаражно производство към умно предприятие

Компанията „Ергодизайн“ е пример за бизнесите, които искат да се трансформират в умни производства и да приемат високи технологии. Фирмата започва дейност през 1996 г. с малко производство на тръбна мебел – масички и обзавеждане за магазини. За собствени нужди компанията започва да произвежда рафтове от ПДЧ и след това започва да развива производството. В момента „Ергодизайн“ произвежда корпусна мебел, тапицирани спални, мека мебел, като освен за вътрешния пазар изнася за Сърбия и Румъния.

Кръгова икономика в действие в дървообработващата промишленост

Фирмата „Гораинвест“ АД прилага на практика концепцията за кръгова икономика в производството си, като от отпадъците от основното производство прави екобрикети. Компанията е основана през 1998 г. Произвежда сърцевинни панели за мебелната промишленост, като изнася основно в Италия, както и в Германия и Румъния. Фирмата има бази в Русе и Кубрат. Тя произвежда сърцевинни панели за мебелната промишленост, заготовки за производство на ски (за „Амер Спортс“ в Чепеларе“), детайли за сглобяване на интериорни врати, заготовки за дъски и производство на дървени палети

Чуждестранни работници и дуално обучение запълват кадровия вакуум

Фирмата „ИРИМ“ очаква от август работници от Непал и Бангладеш, които да запълнят недостига на персонал. Компанията е основана през 1990 г., за нея работят 500 души, регистрирала е и три търговски марки. Дружеството осъществява и дуално обучение на ученици от местната професионална гимназия по дървообработване, чрез която също донякъде покрива кадровия дефицит. От 2006 г. дружеството има собствена производствена зала, от 2009 г. – мострена зала, а през годините е инвестирала около 40 млн. лева, като е положила усилия да получи и международни сертификати по стандарта.

Пълният текст може да прочетете тук.