Новини
С нов регламент Майдел и ЕП драстично намаляват такси по преводи в евро
17.07.2018

В момента банките в България имат най-високите такси в целия ЕС за получен превод в евро от друга държава в ЕС – между 30 и 58 лева за превод от 10 евро.

 

 

Скоро това ще се промени, защото започваме работа по регламент за значителното намаляване на тези такси, за да достигнат нивата на таксите за преводи в евро между държавите от еврозоната, които са пренебрежимо ниски, коментира  българският евродепутат Ева Майдел.

 

 

Това е закондателство, което ще даде реален резултат за всеки европеец от държавите извън еврозоната – България, Румъния, Полша, Чехия, Унгария, Хърватия и Швеция.

 

 

Радващо е, че Българското председателство на Съвета на ЕС успява за няколко седмици да постигне съгласие между всички държави за общ подход, обяснява Майдел.

 

 

Припомняме, ИПИ съветва България да не се бавим за еврозоната. В края на април 2018 Институтът за пазарна икономика – ИПИ финализира доклад за ефектите за българската икономика от присъединяване къв ERM II и еврозоната.

 

 

По изчисления на ИПИ, само спестените разходи по обмяна на валута за целите на външната търговия надхвърля 450 млн. евро на година. Това е близо 1% от БВП и е равносилно на намаление на данъка върху печалбата на фирмите наполовина. Спестените по този начин близо 1 млрд. лева ще останат в българските фирми.

 

 

ИЗТОЧНИК: News.bg