Новини
„Този семинар е много навременен, тъй като бизнесът има нужда от подобен инструмент за подкрепа“
09.04.2015

Представителите на близо 80 фирми взеха участие в обучение на тема „Практически инструменти за успешни продажби на чужди пазари – опитът на италианските фирми от сектор дървообработване и мебелна промишленост”, което се проведе на 24 март в Пловдив. Събитието е по инициатива на БКДМП съвместно ИЧЕ – Агенция за подпомагане и интернационализация на италианските предприятия в чужбина, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

 

Италианският успех се дължи на няколко силни аспекта, подчерта Чинция Бруно, директор на ИЧЕ по време на откриването на обучението. По думите ѝ това са дизайн, продължителна развойна дейност, иновационно-технологичен капацитет, опит и компетентност, производство с висока добавена стойност, силна териториална специфика, производствена организация в промишлени клъстери предимно на малки и средни предприятия. Поредната инициатива на трите организации цели придобиване на нови знания и умения, за да бъдат нашите фирми по-конкурентни, заяви Елица Ненчева, изпълнителен директор на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост. Владимир Минев, началник отдел в ИАНМСП, акцентира върху изключителната важност на информацията за бизнес развитието и полезността на италианския опит при кооперирането на фирмите.

 

Единият от лекторите – Алесандро Адари, заместник президент на „Конфиндустрия“ в Киети и Пескара, детайлно представи на участниците италианския опит в създаването и управлението на експортни консорциуми и бизнес мрежи,  маркетингови инструменти и подготовка за излизането им на чужди пазари, както и фазите на създаване на бизнес сътрудничество. Творчеството и концепцията в италианския дизайн и неговото конкурентно предимство бяха презентирани от проф. Пиетро Брунели, експерт по психология и социология на потреблението.

 

„Този семинар е много навременен, тъй като бизнесът има нужда от подобен инструмент за подкрепа“, сподели Недялко Христов, управител на „Хегра“ ООД, занимаваща се с производство на матраци.

 

Представените по време на обучението теми предизвикаха активни дискусии между участниците и лекторите чрез споделяне на опит, практически съвети и обсъждане на конкретни казуси.

 

Презентация 1

Презентация 2

Презентация 3

 

Снимки – източник ИАНМСП: