Новини
Търговският регистър е спрян
21.08.2018

Причината за спирането на електронния достъп до Търговския регистър е техническа авария и няма данни за злонамерена външна намеса. Това обявиха от Агенцията по вписванията, след като по-рано днес правосъдният министър Цецка Цачева сезира прокуратурата и ДАНС заради срива.

 

"Агенция по вписванията гарантира, че за времето на нарушаване на достъпа до регистрите, действия спрямо данните в тях не са извършвани и възможности за злоупотреби не съществуват", се казва в съобщение от институцията, подчинена на Министерството на правосъдието.

 

Сривът в Търговския регистър беше определен като сериозен проблем за бизнеса от страна на представители на работодателски организации.

Председателят на АИКБ Васил Велев поиска да се изяснят причините за срива в системата.

"Това е един много голям проблем. Освен че на практика се преустановява търговският оборот, вписването на промени в структурата, в капитала на дружествата, вписването на нови дружества, това внася една несигурност в собствеността. Още не е ясно какви ще бъдат и щетите. Дали просто едно забавяне на работата или ще има проблеми и с възстановяване на пълния обем информация", казва Велев в интервю за Дарик.

 

"По повод постъпили запитвания, Агенция по вписванията уточнява, че причините са изцяло технически и не са резултат от злонамерена външна намеса. ИТ-експерти от Агенция по вписванията, ИТ-експерти на ангажираната с поддръжката фирма и съвместно с други държавни ведомства продължават да работят в непрекъснат режим в изпълнение на Плана за действие за възстановяване на регистъра в пълната му работоспособност", се посочва в съобщението от Агенцията по вписванията.

 

Това е вторият сериозен проблем в работата на Търговския регистър от началото на 2018 г. досега. Затрупването на Агенцията по вписванията с декларации от фирми, които не са извършвали дейност през изминалата година, доведе до рязко забавяне на обработването на заявления, включително по спешни процедури като запори или регистриране на нови фирми.

 

Адвокати съветват да не се сключват сделки, докато Търговският регистър е блокиран.

 

Източник: Web Cafe