Новини
Ученици от ПГВАД „Христо Ботев“ майсторят иконостаса за храм „Св. Николай“
10.02.2015

Иконостасът за най-новия пловдивски храм „Св. Николай“ ще бъде изработен от ученици. Идейният проект на Професионалната гимназия по дървообработване и архитектура е спечелил конкурса, организиран от фирмата, която изгражда църквата в руски стил „Хелиос“. В момента в училищната работилница кипи усилена работа по измайсторяването на иконостаса, който трябва да е готов до края на март, тъй като за Великден е предвидено освещаването му.

 

 

Учениците от 10, 11 и 12 клас, включени в проекта, работят с изключителен ентусиазъм под ръководството на учителите по практика.

 

 

„Иконостасът е каноничен. По-различното е, че архитектурата на храма е от руски тип и оттам бяхме принудени да търсим архитектоника, която да отговаря на отговаря на този стил. Резбата е от липа и ще е позлатена, а иконостасът се прави от иглолистно дърво“, обяснява авторът на идейния проект и ръководител на изпълнението г-н Румен Цветков.

 

 

През следващата година Гимназията ще възстанови приема по специалност „Дърворезба“ и ще въведе специалност „Интериорен дизайн“. „Имаме поръчки за 25 000 лева – правим учителската стая на Професионална гимназия по жп транспорт "Христо Смирненски"  Карлово, работни маси и гардероби за Професионална гимназия по облекло – „Ана Май" Пловдив“. Затова имаме нужда от повече ученици“, каза директорът инж. Константин Костадинов.

 

 

 

Източник: u4avplovdiv.com

 

 

Тагове: ученици, ПГВАД