Новини
Форум за дуално образование
06.10.2015

По покана на Българо-швейцарската търговска камара, изпълнителния директор на БКДМП г-жа Елица Ненчева участва в учредителна сесия на Форум за дуално образование, който се проведе на 16.09.2015г. в гр. София.

 

На посещение в България бе държавният секретар по образование, научни изследвания и иновации на Конфедерация Швейцария  г-н Мауро Дел`Амброджо по покана на министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев.

 

По време на събитието бяха подробно представени нуждите и ползите от въвеждането на принципите на дуалното обучение в българската образователна система чрез проект „ ДОМИНО – Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“, който се изпълнява в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество съвместно с МОН и с подкрепата на МТСП и МИ в периода 2015-2019 година.

 

Проектът ще обхване общо 1 200 ученици в 15 професионални училища, както и десет професии. Ще бъдат разработени нови учебни планове и програми, обучени учители и наставници, както и експерти по дуално образование.   По инициатива на БКДМП бе обсъдена възможността  за включване на бранша като приоритетен  в програмата за дуално обучение.

 

Камарата като активна страна работеща усърдно за разрешаване проблема с липсата на професионални кадри в бранша, проведе  среща със заместник – министъра на образованието и науката г-жа Ваня Кастрева, на която беше разисквано именно нарастващия проблем с кадрите. В срещата участваха представители на бизнеса и директори на професионални гимназии – асоциирани членове на БКДМП. 

 

Предстои втора среща с Комисия по образованието и науката към Народно събрание на Република България, с цел обсъждане на проблеми по отношение на кадрите и професионалното образование в бранша.

 
 
 
 
Тагове: МОН, БКДМП, дуално образование, кадри, форум