Новини
Форум на Професионалното образование в сектора
20.11.2018

В продължение на усилената работа на Браншовата камара по отношение развитието на професионалното образование  беше организиран форум, на които бяха поканени представители на всички заинтересовани страни.

 

Събитието се проведе на 17 ноември 2018г. в парк хотел „Санкт Петербург“,като участие взеха 11 Професионални гимназии от цялата страна, над 30 управители и собственици на фирми, представители на Лесотехническия университет, г-н Васил Радойновски – главен секретар на Българо-швейцарската търговска камара, г-жа Полина Златарска – представител на проект Домино, г-жа Маргарита Гатева – Държавен експерт професионално образование към МОН.

 

В програмата на събитието бяха заложени следните отправни точки:

  • Стратегия за развитие на професионалното образование разработена от БКДМП
  • Дуално обучение
  • Възможности за подпомагане на професионалното образование

Форумът се проведе под формата на дискусия, като първоначално думата бе дадена на представителите на професионалните гимназии. Те откровено изказаха впечатленията и/или притесненията си относно състоянието, в което се намира образователната ни система, смело даваха предложения относно какво би следвало да се промени и върху какво да се работи, за да бъде професионалното образование по-успешно.

Представителите на гимназии, които вече имат придобит опит при създаването на паралелки по дуално обучение дадоха полезни съвети на своите колеги, на които тепърва им предстои. Също така, заявиха готовност за участие в експертна комисия за съдействие при откриване на нови паралелки по дуално обучение.