Новини
Церемония по официалното откриване на „Седмицата на гората – 2018“
11.04.2018

 

От 2 април 2018 г. започва традиционното отбелязване на Седмицата на гората – професионален празник на лесовъдите и горските служители в България.

 

 

 

Програма с разнообразни инициативи е организирана в рамките на цялата седмица от Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“, Северозападно държавно предприятие, Регионална Дирекция по горите Берковица, Държавно горско стопанство Враца и Държавно горско стопанство Мездра.

 

 

 

На 3 април от 9.00 ч. студенти от Великотърновският университет ще засадят фиданки в двора на бившия Строителен техникум, където се помещава филиала. Експерти от Държавно горско стопанство Враца, ще обяснят основни правила при засаждане и последваща грижа при широколистните и иглолистните дървета.

 

 

 

На 4 април от 10.30 ч. ще се проведе инициативата „Детска градина с по-зелен двор“ с участие на деца от ДГ „Българче“ Враца. Децата ще се запознаят с дърветата в двора на детската градина, ще засадят цветни храсти и ще научат повече за гората чрез занимателни игри.

 

 

 

На 11 април от 10.00 ч. в Комплекс Вестителя (Хижата) ще бъде организирана национална инициатива "Лесовъд за един ден", която ще се проведе с ученици от ОУ „Васил Левски“. На децата ще се предостави възможност чрез интерактивни игри и занимателни беседи с лесовъди да научат повече за лесовъдската професия, горските екосистеми и процесите, които протичат в тях.

 

 

 

Тази година мотото на седмицата на гората е „Децата и гората на България – за бъдещето на зелена Европа“

 

 

 

Седмицата на гората се провежда от 12 април 1925 г., когато е обявена от министерствата на народното просвещение и на земеделието и държавните имоти.

 

 

Източник: Дирекцията на Природен парк „Врачански Балкан”

Снимка: dariknews.bg