Новини
158 представители на фирми взеха участие в Годишна Конференция на бранш Мебелно производство и Дървообработване
08.11.2013

На 1 ноември в гр.Трявна  беше проведена успешно втората Годишна Конференция на бранш Мебелно производство и Дървообработване. В събитието взеха участие общо 158 участници.

Конференцията беше открита официално от заместник-министърът на икономиката и енергетиката – Анна Янева и кметът на гр. Трявна – г-н Драгомир Николов.

Г-жа Анна Янева подчерта в речта си, че българските предприятия за преработка на дървесина и производство на мебели запазват своята икономическа активност дори и в условията на глобализация, въпреки световната икономическа криза и че са сред традиционните промишлени производства на България, които разполагат с добра суровинна база, изградена инфраструктура и имат водеща роля в осигуряването на работни места днес. Също така, тя съобщи на участниците в конференцията и добрата новина, че фирмите ще имат възможността да участват на национален щанд в Международното мебелно изложение IMM в Кьолн през януари 2014 г., което е включено в индикативната програма на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия.

В своето приветствие инж. Николов, кметът на гр.Трявна сподели, че в днешно време около 40 фирми продължават славните традиции на някогашните тревненски майстори и всички хора, работещи в тях, са достойни продължители на славните традиции на своите предци. Той изтъкна, че благодарение на техните усилия, знания и умения дървообработването и производството на мебели е един от съществените отрасли на местната икономика.

Домакините на събитието – председателят на БКДМП г-н Стоян Стоянов и изпълнителният директор г-жа Елица Ненчева приветстваха гостите. 

      

В рамките на конференцията бяха изнесени презентации на следните теми и лектори:

1.       Готови ли сме за експорт? – г-н Никола Стоянов

2.      Цени, Себестойност и Рентабилност – г-жа Лидия Шулева

3.       Европейски програми 2014-2020 – Гудуил консултинг

4.      Г-жа Елица Ненчева, изпълнителен директор на БКДМП представи актуалното състояние на заетостта и професионалното образование в бранша. 

5.        Човешкия ресурс- механизъм за постигане на конкурентоспособност-г-жа Анета Младенова

6.       Покриване на финансовия риск – БАЕЗ

Представителите на предприятията от бранша имаха възможността да дискутират с официалните лица актуални въпроси и проблеми в секторите дървообработване и мебелнопроизводство.