Новини
3Д интериорни плоскости, ламперии и метал – водещи в избора на обзавеждане
10.11.2023

Ако ви предстои да обзавеждате скоро нов дом, можете да съобразите избора на интериора с най-актуалните тенденции в момента: модерните 3Д плоскости, ламперии и метал. Спокойно можете да се доверите на български производители, защото нашите мебели са качествени и съобразени с новостите в бранша. Малко познат е фактът, че родни мебелни компании произвеждат за големи световни брандове. Те обзавеждат чуждестранни вериги заведения, луксозни петзвездни хотели, летища и офиси на международни гиганти. Търсени са заради доброто съотношение между цена и качество.

 

 

Над 80% от българските мебели отиват за износ. Общата продукция на мебелната индустрия възлиза на близо 2 млрд. лв. А самата индустрия осигурява 3% от БВП на страната. Нашите мебели към момента явно са по-търсени в чужбина, отколкото тук. Според Рени Сапаревска, мениджър в една от успешните родни мебелни фирми Валиян, е крайно време българските потребители  да се обърнат към родно производство мебели. Много от нашите фирми могат да се мерят с първенците в бранша: Италия, Германия, Полша и др., казва тя.

Голяма част от италианските и други мебелни производители предлагат модулни системи, които не са достатъчно адаптируеми към конкретни проекти, което предполага компромис при обзавеждането. От гледна точка на дизайнерите, да се работи с български фирми е по-уместно и по-удобно, когато се визират индивидуални проекти, обяснява още Сапаревска. Причините са много: експертизата на българските производители, тяхната готовност да изработят всичко, както е замислено от дизайнера, както и възможността да реагират бързо и оперативно.

 

 

Трендове

Най-актуалните решения в интериора и обзавеждането в момента според Сапаревска са структурните, 3D декоративни плоскости; още по-застъпени са обличанията на стени – ламперии, като при тях вече отпадат вертикалните ламели от масив като тенденция. Използва се много метал, предимно месинг. По-голямо внимание се обръща на  ергономичността и удобството на мебелите за сядане.

При кухните също са водещи 3Д повърхностите –  фурнир, МДФ с лак или ПДЧ с меламиново покритие.  Актуално е кухненското обзавеждане с вградени дръжки, с фронтови елемент, който е гладък и лесно се почиства, коментира Елена Желязкова, управител на пловдивската фирма лидер в сектора „Кухни Диалог“.

При кухните от масив дизайнът и линията на вратите са по-изчистени и елегантни. Те са с тънки рамки и гладки табли. На пазара се предлагат и врати от масив с вградена дръжка. Познатите ни класически кухни вече не са така актуални. Изключение правят масивите, оцветени в светло. Новост са и решенията със скрити кухни – с помощта на високотехнологични механизми в скрити пространства се проектират не само кухни, но килери, перални помещения и др. През този сезон при кухните актуална е тенденцията за избор на цветове, близки до природата, а металът е цвят бронзе. Хит са и витрините, които се слагат навсякъде – в блоковете,  в надстройките за горен ред и др. Освен това задължително трябва да са осветени. При избора на плотове се предпочита камъкът,  технически и гранитогресни широкоформатни плочи.

Пълният текст може да откриете тук.