Новини
700 млн. евро отиват за малките и средните предприятия до 2020 г.
07.10.2014

Малките и средни фирми ще получат близо 700 млн. евро от новата оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Средствата ще се отпускат по приоритетна ос „Предприемачество и капацитет за растежа на малките и средните предприятия“.

Общата сума на програмата за периода 2014-2020 г. е 1,39 млрд. евро, съобщиха от Министерството на икономиката след заседание на работната група за разработване на оперативната програма.

„Направихме задълбочен анализ какво трябва да съдържа новата Оперативна програма, като взехме под внимание научените уроци, така и актуалното състояние на икономическата среда у нас“, каза зам.-министърът на икономиката и енергетиката Ирена Младенова

50% от парите по програмата ще отидат за финансиране на малките и средните предприятия, каза Младенова. Това предвижда последният вариант на програмата, по който вече се чакат отзивите на Европейската комисия.

Над 25% от парите по програмата пък са предвидени за внедряване на технологии за подобряване на ресурсната ефективност и подкрепа за повишаване на енергийната ефективност.

21% от средствата ще се отделят за приоритетна ос 1 "Технологично развитие и иновации". За подпомагане на управлението, изпълнението, мониторинга и контрола на дейностите по ОП "Иновации и конкурентоспособност" са отделени 3% от предвидените средства по програмата.

Министър Младенова каза, че в началото на август са получени коментари и препоръки от Европейската комисия по програмата, в момента се чакат отзивите за новия вариант на ОПИК.

източник: Econ.bg

 

Тагове: малките и средните предприятия, Оперативна програма, икономика, ефективност, иновации, конкурентоспособност