Новини
Bloomberg: Мебелната ни индустрия е високо ценена в Европа, но недооценявана у нас
23.02.2024

Евгения Божерянова, търговски директор на мебелна компания „Валиян“ и Даниела Петрова, изпълнителен директор на БКДМП участваха в предаването на Bloomberg Bulgaria „В развитие“  на 22.02.2024.  Интервюто е част от кампанията на Камарата „Мебелите на България: традиции и иновации“.

Съвременните тенденции при мебелното производство лансират естествените материали, като се поставят много метални елементи като акцент – месинг, иноксови детайли. Използват се вълнени и памучни дамаски, натурално дърво. Интересен обрат има при офис обзавеждането, тъй като големите компании сеопитват да привлекат обратно в офисите си хората, които по време на пандемията работеха от вкъщи – създават домашен уют.  Това каза Евгения Божерянова, търговски директор на мебелна компания „Валиян“, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. 

Българската мебелна индустрия е пример за иновации, модернизация, оптимизация на производството и внедряване на роботизация, с висококачествена продукция, високо ценена в Европа и по света. Браншът обаче се бори с липсата на дървесина и суровини. Предприятията от мебелната индустрия в България дават работа на 50 000 души в малки населени места, ситуирани до суровината. Към момента бизнесът се сблъсква с липса на разбиране от страна на институциите сподели от своя страна Даниела Петрова, изпълнителен директор на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост БКДМП.

Събеседничките коментираха водещите тенденциите в съвременното мебелно производство, както и кампанията „Мебелите на България – традиции и иновации“.

„Българската мебелна индустрия е един много сериозен сектор в Българската икономика, като над 50 000 души са заети в сектор „Дървообработване и мебелно производство. Това е сектор с много сериозни традиции, който произвежда основно за износ. Над 80% от мебелната продукция в България е насочена основно към Западна Европа“, каза Даниела Петрова. 

Качеството на българската продукция е много високо ценено от нашите партньори в чужбина. За голямо съжаление мащабността на този сектор не е достатъчно позната в страната ни, допълни Петрова. Тя подчерта, че секторът е „пример за иновации, модернизация, оптимизация на производството и внедряване на роботизация“. „С кампанията ни искаме да дадем фокус на родната продукция и да покажем колко се е развил този традиционен за България сектор, защото много голяма част от нашите предприятия вече приличат на аптеки. Имаме много примери за роботизация на цехове, където няма нито един човек, като в същото време обемът на продукцията се е увеличил, минимализирани са разхгодите за материали и ресурси“.

Важно е за добрите примери да се говори, както в мебелната промишленост, така и в икономиката като цяло, защото добрите примери трябва да се поощряват. Това е единственият начин да запазим младите хора в България. Да им покажем, че в България има много високо ниво на производство и се правят качествени продукти“.

Много от мебелните компании в България работят за примиум брандове в Западна Европа, имаме компании, които произвеждат обзавеждането на топ марки в Европа, в Азия, за петзвездни хотелски вериги и офиси, каза Даниела Петрова.

През последните две години сме в чисто нова база, която постоихме спрямо нуждите на нашата компания, каза от своя страна Евгения Божерянова. „Роботизирани сме частично, като в нашата компания важна роля играе и човешкият фактор.“

Гостенката сподели, че компанията работи основно за оборудване на барове, ресторанти и хотели, но се създават и мебели за частни проекти с водещи архитекти в България и от цяла Европа. По думите й една от най-интересните трансформации на пазара е промяната в офис обзавеждането.

„Офис обзавеждането много се промени. Може би с цел големите компании да върнат в офисите си хората, които бяха хоум офис по време на Covid, те създават в офис пространствата домашен уют. Това е интересен акцент в съвременните тенденции“.  

Продължават и все повече се налагат естествените материали, като има много метални елементи като акцент – месинг, иноксови детайли, вълнени и памучни дамаски, натурално дърво, добави Божерянова.

Спрямо тенденциите и производството се променя непрекъснато, всяка година съгласи се гостенката. „Във всеки един проект влагаме различни материали. Нямаме проект, в който да не се появява материал, с който не сме работили и който за нас е непознат. За нас това е голямо предизвикателство и в същото време – много интересно“.

„Едно от предимствата на българските компании, което ги прави предпочитани от западните партньори, е изключителната гъвкавост. Те са готови да отговарят изключително бързо на променящите се изисквания“.

Основна трудност, с която се бори индустрията е проблемът, свързан с набавянето на суровини, сподели Даниела Петрова. „Много сериознен ресурс отнема на камарата да работи в тази посока. Опитваме се да се преборим с административните пречки. Поради липсата на материал нашите членове бяха принудени в един момент да купуват дървесина от Австрия, за да не подлежат на санкции по договори, които са подписани. Искрено се надявам да има промяна и разбиране от страна на институциите. Към момента бизнесът се сблъсква с липса на разбиране“.

Имахме поредица от разговори. Не един и два пъти сме ходили на консултативни съвети. Обяснявали сме какви са пречките, с които се сблъскваме и какви са мотивите ни и какво е значението на мебелната индустрия за по-малките населени места, изтъкна събеседничката. „Защото мебелното производство е ситуирано около суровината. Това е основно препитание в малките градове. Съсипвайки този сектор, обезлюдяваме тези места и създаваме проблеми в големите градове – София, Пловдив, Варна – накъдето тези хора биха се насочили“.

„Наскоро бяхме на посещение в Турция, където видхме много сериознтата подкрепа, която държавата оказва на браша. Надяваме се и тук, в България, да видим наченки на нещо подобно – подкрепа на институциите за един сектор, който бе гръбнак на българската индустрия“. 

Кой и по какъв начин диктува модните тенденции в интериорния дизайн и мебелната индустрия? Какъв е пътят на една българска мебелна компания към сърцето на водещите европейски и световни интериорни дизайнери?  

Вижте цялото интервю във видеото