Новини
bTV: Българските мебели са с около 50% по-висока стойност от тeзи на конкурентите. Защо?
12.09.2023

БКДМП повдига за пореден път въпроса за високите цени на дървесината. Интервюто реализирахме с Петър Дишков от Кроношпан България и Бизнес Новините на bTV. 

Дървесината в България е държавна и общинска собственост, като близо 85% са държавните и общинските гори. Тя се продава на 2 тръжни сесии, като едната е през декември, а другата през май. „Съответно на двете тръжни сесии цената на дървесината, която държавата предложи, беше близо двойно от цената на дървесината от предходната година. Тоест противно на всякаква логика, когато всичко падаше, цената на дървесината в България се повиши двойно“, каза Петър Дишков, Мениджър снабдяване с дървесина в „Кроношпан България“. По негови думи това се е отразило негативно на бизнеса и освен повишение на цената при мебелната индустрия се забелязва и загуба на поминък за много работници по малките населени места в планинските региони.

„На българския пазар влизат доста мебели със съмнително качество от страни като Китай и Турция, а българското производство в момента е изключително свито“, добавя той. По негови думи, ако сравним крайната цена на българските мебели с конкурентните ни страни, то нашето производство може да излезе с около 50% по-скъпа себестойност от тях.

„На първа тръжна сесия през декември трябва да се добие 50% от материала, с който ще работим следващата година. Не знаем какви ще са цените, но ако те продължават да са толкова високи, секторът е обречен на гибел“, добавя той.

Вижте повече във видео интервюто тук.