Новини
EFIC призовава партньорите на мебелните производители за солидарност и гъвкавост
10.02.2021

Мебелната индустрия в цяла Европа е изразява загрижеността си относно недостига на материали и суровини, което води до забавяне на поръчките и проблеми за производителите.

Европейската конфедерация на мебелната промишленост (EFIC) търси решение на тези проблеми, но в условия на безпрецедентна криза и форсмажорни обстоятелства това е трудно и затова организацията призовава партньорите и клиентите на мебелните компании да проявят разбиране, солидарност и гъвкавост.

Европейската мебелна индустрия допринася значително за икономиката на ЕС, като генерира годишен оборот от 96 милиарда евро. Около 1 милион души работят в 120 000 мебелни предприятия в целия ЕС.

Изработката на мебели е сложен процес, като за производството на продуктите са необходими широк набор от материали – дърво, текстил, стомана, стъкло, композитна пяна или пластмаси. Именно затова предвидимостта и регулярността на доставките е от изключителна важност.

В сегашната ситуация недостигът на материали, ограниченията в транспорта и проблемите с работната ръка, причинени от мерките за борба с КОВИД, сериозно затрудняват мебелните производители.

Постоянният локдаун в някои европейски държави води до прекъсване на производствените процеси и намаляване на капацитета. Закъсненията на доставките са най-сериозни, тъй като поставят под риск изпълнението на поръчките в срок.

Макар че някои от компаниите срещат разбиране в партньорите си, има и такива, които не успяват и са изправени пред потенциални санкции в резултат на закъснения в планираните поръчки. Затова мебелната индустрия призовава партньорите за гъвкавост и солидарност в тези безпрецедентни времена.