Информационни страници
В евроинституциите – от кандидатстването до работния ден
 

"Ако се замисляте дали да кандидатствате за стаж или работа в европейските институции, според мен е най-добре да следвате олимпийския принцип. Ако не пробвате, няма как да успеете. Важно е обаче да имате едно наум, че може би няма да стане от първия път, тъй като процесът на кандидатстване е доста труден и дълъг. Затова бъдете упорити и не се отчайвайте при първата спънка. За пример мога да дам себе си и моите четири неуспешни опита да премина конкурса на Европейската служба за подбор на персонал (EPSO). Петият път обаче беше успешен и в момента съм изключително доволен от работата, която имам."

Това беше един от съветите на Бойко Благоев, експерт "Връзки с обществеността" в Информационното бюро на Европейския парламент в България. Той разказа за своя опит при кандидатстването за работа в евроинституциите и даде препоръки на студентите и младите специалисти на неформалната среща "Един ден на… служителите в европейските институции".

Събитието се проведе на 22-ри януари в сградата на Информационното бюро на ЕП в София като част от усилията на Karieri.bg да предостави възможност на младежите да почерпят опит от първа ръка в избора си на бъдеща професия. За организацията съдействаха Информационното бюро и Европейската служба за подбор на персонал, а спонсор беше агенцията за образование в чужбина – "Интеграл".

В срещата участваха още Маргарет Тачева, посланик на Европейската служба за подбор на персонал за България; Дарина Черкезова, бивш стажант в Съвета на Европейския съюз и настоящ отговорен редактор на "Капитал Кариери", както и Николай Христанов, консултант "Университети" в "Интеграл".

Пред младите хора гостите споделиха своя опит с евроинституциите, представиха подробно описание на начините на кандидатстване за стаж или постоянна позиция, разказаха повече за това кои са търсените умения за служителите в европейската администрация, както и за възможностите за магистърско обучение в областта на европейските въпроси в чужбина.

По време на представянето си Бойко Благоев постави акцент върху важността на практиката и предварителните упражнения при подготовката за конкурсите на EPSO. Според него ключът към успеха се крие до голяма степен в отличната осведоменост и знание какво точно те очаква на изпитите, което няма как да се случи, ако не се отдели достатъчно време за практика.

За целта Бойко препоръча наръчника The Ultimate EU Test Book, който проследява всички етапи от конкурса, съдържа подробна информация за изпитите и задачи за упражнение. "Натрупан професионален опит в областта, за която кандидатствате, ще ви помогне много. За голяма част от позициите той не се изисква, но оказва тежест при процеса на селекция, особено ако попаднете в листата с резервите", допълни той.

Маргарет Тачева пък обясни, че най-актуалната и точна информация за всички възможности, свързани с работа в европейските институции, може да бъде открита в сайта EU Careers. "Добре е да знаете, че спонтанни кандидатури не се приемат. Можете да кандидатствате едва след като бъдат обявени свободните позиции за годината", сподели тя.

Предимствата на работата в европейските институции са, че ще се развивате в междукултурна среда, ще създавате нови и ценни контакти, ще имате много възможности за пътуване, както и условия да учите безплатно езици или да преминете курсове за допълнителна квалификация.

Полезно е да знаете още, че се търсят хора с различни профили и няма ограничение какво сте завършили. Единственото, което е важно в случая е да проявите упорство и последователност, разказа Тачева, която също като Благоев го обясни с дългите процедури по кандидатстване. "Конкуренцията наистина е много голяма, но това не бива да ви демотивира", категорична е тя.

Кандидатстването преминава в три етапа – онлайн подаване на документи, преминаване на тестове за достъп и последно пресяване в центровете за оценяване. Началото на целия този процес започва със създаване на подробен профил в сайта на EPSO, за който трябва да отделите поне един ден. Имайте предвид, че евроинституциите търсят най-подготвените и е хубаво да знаете предварително, че до крайния етап достигат 1 до 2 % от всички кандидатури.

Тачева допълни още, че периодите, в които се обявяват конкурсите са три пъти годишно. През пролетта се търсят главно администратори, през лятото има свободни позиции за лингвисти, а през зимата за асистенти. Част от другите възможности за кандидатстване са временните позиции или стажовете. Последните най-често са платени.

Повече за последната възможност разказа Дарина Черкезова, която е бивш стажант в Съвета на Европейския съюз, а в момента е отговорен редактор на "Капитал Кариери". "Стажът е уникален опит – и в професионален, и в личен план", казва тя. И припомня на младите хора, че за да не пропуснат най-добрите възможности е удачно да следят всички възможни канали. Самата тя разбрала за позицията в Дирекция "Комуникация и прозрачност" в Съвета на Европейския съюз от Facebook.

Дарина е доволна от своя стаж, защото е имала възможност да работи с колеги от различни страни и е видяла как функционира "голямата машина отвътре". Разбира се, освен работата, всеки стаж обогатява и с възможностите, които предлага. Дарина и нейните колеги използвали свободното си време, за да пътуват и да се забавляват. Срещата завърши с представяне на Николай Христанов, който разказа на присъстващите за различните магистърски програми в сферата на европейските въпроси, които се предлагат в чужбина.

Източник: karieri.bg