Информационни страници
Защо наемането на служители е като купуването на къща ?

Предстои силна година за малкия бизнес. Това заключи скорошно проучване на Wall Street Journal и Vistage International, поместено в електронното издание на списание Inc. Резултатите от съвместното им изследване сочат, че 52 % от собствениците на малък бизнес смятат, че икономиката се е подобрила значително през 2013 г., а 38 % от участвалите в проучването мениджъри очакват новата година да бъде още по-добра.

В идеалния случай това би означавало засилено търсене и наемане на нови кадри. Въпреки добрите новини, от изданието съветват работодателите да се подготвят предварително за процеса на подбор, за да са сигурни, че новите попълнения ще паснат по най-добрия начин на техния бизнес.

Често собствениците на малки фирми правят грешката първо да разглеждат изпратените автобиографии, след което да решават какъв точно да бъде профилът на търсения от тях човек. Така, те рискуват да наемат кандидата, който се е представил най-добре на интервюто, а не най-подходящия кадър за отворената позиция, предупреждават от Inc.

И допълват, че успешните лидери предварително определят какво търсят в бъдещия служител, което до голяма степен може да се оприличи с купуването на ново жилище. Ето защо авторите предлагат няколко сравнения и насоки, които могат да се окажат ценни при наемането на хора.

Мислете в перспектива

Представете си, че вие и вашата половинка възнамерявате да купувате жилище. В този случай, апартамент или къща с една спалня е удачен вариант. Какво ще стане обаче, ако в бъдеще решите да имате деца? Тогава едва ли този апартамент ще ви върши работа, а ново преместване би донесло редица усложнения. С този пример изданието илюстрира колко е важно да мислите в перспектива, което се отнася и за вашия бизнес.

Когато наемате нов човек, огледайте се за някой, който не само отговаря на спешните ви нужди в момента, но може лесно в бъдеще да се приспособи към различни промени като повече клиенти, по-голям капитал или нов бизнес модел. Търсете хора, които да имат желание да растат заедно с вашия бизнес, да бъдат гъвкави и да не се страхуват да излизат от зоната си на комфорт.

Бъдете реалисти

Мечтаната къща за някои може да включва басейн, няколко гаража, голяма тераса, луксозни мебели. В реалността обаче, често имате лимит на бюджета, който ви ограничава и налага правенето на компромиси с едно или друго.

Ако вашата цел като мениджър е да откриете човек, който притежава всички необходими качества да заеме дадена позиция и освен това се вписва идеално в поставената рамка за заплата, то сигурно ще ви се наложи да потърсите известно време. Както показва примерът с мечтаната къща, важно е да бъдете реалисти и трезво да прецените кои умения в кандидата за работа са по-ценни за вашия бизнес, отколкото да търсите профил тип "супермен" и така да изпуснете подходящия кадър.

За да избегнете този сценарий, сравнете квалификациите на всички кандидатстващи във вашата фирма. Така ще прецените кой най-добре може да отговори на вашите нужди. Все пак не трябва да забравяте, че точно както не съществува перфектният дом, така не съществуват и идеалните служители, припомнят от Inc. Ако все още не сте напълно сигурни какво търсите в новия човек, по-добре отложете процеса на подбор, докато не си изясните желания профил, допълват авторите.

Източник: karieri.bg