Информационни страници
Защо трябва да пишем ново CV за всяка обява за работа?

Когато една компания публикува обява за работа, обикновено я засипват стотици напълно идентични резюмета и автобиографии. Вие не бива да бъдете един от многото. Как обаче да направите така, че CV-то ви да не пропадне в общата бездна, без да бъде видяно от наемащите мениджъри?

При всяко положение трябва да го пренапишете според случая, съветва специализираният сайт RealBusiness. Започнете, като използвате думите, с които компанията е описала спецификите на свободното работно място. Много фирми днес използват софтуер, който сканира огромния куп кандидатури по ключови думи, търсейки текстовете, които съвпадат с изискванията на компанията. Ако например се търси „стратег за социалните медии", вие трябва да използвате тази фраза в резюмето си.

Други хитри ходове, които може да използвате, са:

Да разберете какво търси компанията

Когато се ровите от месеци в обявите за работа, е лесно да оставите различните характеристики да се омесят в съзнанието ви. Може би си казвате, че местата, за които кандидатствате, толкова си приличат, че може просто да изпратите автобиографията си, без да се мъчите да вниквате в спецификите на всяка обява.

Това всъщност е огромна грешка. Това, което компания А определя като „маркетолог за социални медии", може да бъде напълно различно от смисъла, който компания Б влага в това описание. Прочитате обявата на А и разбирате, че те търсят човек, който може да прави забавни видеоклипове – затова трябва да завъртите CV-то си около съответните си умения и опит. Ако погледнете отново обявата на Б обаче, ще забележите, че те не се интересуват изобщо от клиповете, а наблягат върху създаването на общности. Затова, докато насоченото към визуалното съдържание CV е идеално за компания А, то веднага ще бъде хвърлено в коша от компания Б.

Без значение колко сте сигурни, че знаете какво търсят въпросните фирми, абсолютно винаги е желателно да се информирате по-добре за насочеността на всяка компания в сферата, в която искате да работите. Звучи просто и е така, но това може да промени всичко по отношение успешността на заявките ви. Когато знаете какво се търси, ще можете по-добре да обясните как и защо сте идеалният кандидат за тази позиция.

Използвайте думи за действие

Много търсещи работа хора реално се „продават" зле, когато съставят CV-тата си. Те използват пасивни фрази като „помагах за" или „работих с". Такива думи по никакъв начин не улавят вниманието на човека, който ще чете написаното от вас. За да избегнете това, направете резюмето си невъзможно за пасивно прелистване, като използвате силни думи за действие, които описват миналия ви опит. Изпълнили сте плана за няколко месеца подред? Ясно го кажете. Познавате ли някоя важна компютърна програма? Дайте да се разбере. Резюмето ви не е мястото, в което да се опитвате да омаловажавате постиженията и знанията си и да скромничите. Разполагате само с няколко минути, за да впечатлите работодателя, затова го направете.

Когато започнете да оформяте CV-то си според специфичните изисквания на всеки работодател, вместо да го правите обобщено и лишено от конкретика, ще откриете, че започвате да постигате много по-голям успех на работния пазар.

Източник: manager.bg