Информационни страници
Уроци по бизнес

Какво правите тук толкова рано в събота? Не ви ли се искаше поне днес да си поспите? 

"Предпочитаме да инвестираме времето си тук, отколкото в леглото", "Искаме да научим нещо ново", "Дойдохме да се надъхаме"… Един през друг заваляват отговорите на провокацията на предприемача Христо Попов, който води съботната лекция-уъркшоп в рамките на бизнес академията 9 Academy (виж повече за проекта по-долу). Темата е как да се разработи стратегически план за развитие на бизнеса, който може да се събере само на една страница.

През цялото време групата от над 30 души активно се включва във всяка практическа задача или въпрос, поставен за обсъждане. После веднага прилагат наученото, понеже участниците в академията са разделени на 4 екипа и всеки от тях работи по конкретна бизнес идея. Разговорите им продължават и в събота следобед, а за някои и в неделя, докато са на кукерския фестивал в Перник.

После отново се срещат в понеделник късно следобед и стоят до след 9 часа вечерта, за да получат поредната доза мотивация и практически задания. Този път на тема Lean StartUp, по която ги провокира Христо Нейчев, директор "Бизнес развитие" в "Телерик".

Новите "извънкласни" занимания

Сред младежите, които посещават 9 Academy, има студенти, но и хора, които вече са завършили университета и са в началото на кариерата си. Общото помежду им е, че имат мотивация и желание да научат нещо ново за света на бизнеса, но не от сухи лекции, а от вдъхновяващи ментори практици. Убедени са, че срещу инвестираното време получават нещо, което им е липсвало в университета, или просто предпочитат да получат концентрирани знания в нова за тях област, вместо да завършват поредното "висше".

Подобна е мотивацията и на още стотици младежи, които са се включили в някоя от вече множеството "извънкласни" инициативи, които им дават практически задания и ги учат на бизнес, предприемачество, а в допълнение и на работа в екип и умения за презентиране. Голяма част от курсовете, клубовете, академиите, семинарите и т.н. форми на по-практическо образование по бизнес бяха провокирани или самите те провокираха зараждането на поколение от млади предприемачи. За новата среда безспорно допринесоха и менторските програми на фондовете за стартиращи компании Eleven и LAUNCHub.

В самото начало свободно избираемите курсове или инициативи извън университетите бяха насочени по-скоро към хора с техническо образование, които търсят практични познания по икономика и предприемачество, за да могат да впрегнат техническите си умения в реално работещ бизнес. Сега от тях се интересуват и все повече младежи, които искат не само икономическа или финансова теория, но и възможността да решават реални казуси или да се учат на практика под формата на игри. Те търсят нови контакти и хора, които също като тях имат амбиции да се развиват.

"Нямам цялостен поглед върху образованието във всички университети или училища в страната, но това, което много хора са споделяли с мен, е, че като цяло начинът на преподаване е малко остарял. Това важи в пълна сила и по отношение на начина, по който трябва и може да се прави бизнес. Има нужда от промяна и вариантите са или тя да се случи генерално по инициатива на правителството, или просто да бъде провокирана от частни инициативи, които да покажат, че има и друг начин", казва Петър Шарков, който е президент и съосновател на предприемаческата организация Start It Smart.

Полагането на основите бизнес – университет

Все още всички говорят за нуждата от връзка между бизнеса и университетите, но често фирмите предпочитат да организират стажове, практики и обучения самостоятелно и да не се намесват в университетската бюрокрация. Висшите учебни заведения пък страдат от липса на инициативност и често не могат да адаптират програмите си с темпото, с което се развиват новите тенденции в сферата на бизнеса.

"Образованието по предприемачество в България например е на доста добро ниво, но това не е благодарение на университетите, а на редицата инициативи и конференции, организирани от млади хора, които се интересуват от темата", казва Венелин Тодоров, участник в курса по предприемачество StartUP Academy. Той е завършил "Бизнес администрация" в НБУ и макар че е имал обучение по предприемачество в университета, казва, че реалните знания в тази област е натрупал извън него. 

В някои университети вече осъзнават разминаването между теорията и реалността. В Американския университет в България например през февруари ще започне състезание между отбори в решаване на конкретни бизнес казуси на стартиращи компании. Подобни формати – свързани с решаване на казуси, вече се развиват и в други университети. Основите на връзката бизнес – университети вече до известна степен са положени, понеже в някои ВУЗ-ове навлезе и културата на менторството и провеждането на редовни срещи с успели хора, които реално се занимават с бизнес.

На принципа на "невидимата ръка на пазара" често те са по инициатива на студенти, на активни алумни или идват от самите компании, тъй като всички те виждат острата нужда от повече практика и по-интерактивен начин на обучение. 

Представяме ви няколко от тях – и нови, и вече утвърдени. Някои са инициативи, подкрепени от университети, други са самостоятелни и са "външни". Общото помежду им е, че се опитват да променят средата и начина на бизнес обучението в България. Ще следим развитието им, както и зараждането на нови, а ако се сещате за други добри примери и възможности за получаване на практически ориентирано образование по бизнес, пишете ни на karieri@karieri.bg.
 
9 Academy

Бизнес академията 9 Academy e инициатива на студентската организация Бизнес клуб – УНСС, която е създадена преди близо една година от студенти във факултет "Международна икономика и политика и Студентския съвет към университета. Тя стартира на 13 януари, като в нея започнаха обучението си общо 50 младежи. Участниците в академията са с разнообразен профил – от първокурсници до хора, които вече са завършили университета и имат известен опит.

На практика кандидатстването беше отворено за всеки, който е студент, докторант или дори завършил висшето си образование (без значение къде), но преди не повече от 5 години. В рамките на 9 Academy те имат възможност да се срещнат с хора, които реално се занимават с бизнес в различни сфери, за да получат практическа информация за това как да стартират своя собствен проект, как да го развият, да го управяват и да продават своите продукти или услуги успешно. Лекциите са съчетани и с много практически упражнения и реално решаване на казуси.

Обучението е структурирано в 9 модула, между които има приемственост и надграждане на информацията, като всеки един от тях е с продължителност от около две седмици. Организаторите шеговито казват, че това са "9-те кръга на бизнес ада", но ако човек знае как да премине през тях успешно, стига до рая. Първият модул, който приключи в началото на тази седмица, беше с тема "предприемачество".

До завършването на академията, което е предвидено към края на май, следват модулите маркетинг, финанси и счетоводство, HR, правни въпроси, НПО, PR, дигитални технологии и продажби. "Искахме да  организираме обучение, което да позволи на участниците да се запознаят с различните дейности в рамките на една бизнес организация, но и да видят логическата връзка помежду им. Затова и модулите са структурирани по този начин", обяснява Байчо Георгиев, който е ръководител на 9 Academy и един от инициаторите на "Бизнес клуба".

Mиналата година той е завършил магистратурата си по Международен бизнес в УНСС и в момента помага за развитието му като алумни. Според него дори и да не се появят нови предприемачи сред участниците – все пак не всеки е роден за предприемач – те ще имат пълната картина за реалната работа в една организация или компания благодарение на широкия обхват на курса. 

Ако форматът на академията се окаже успешен, тя ще бъде продължена и през следващата учебна година. Засега отзивите са положителни. "Харесва ми това, че обучението има и практическа част", казва Владимир Василев, който в момента е трети курс политология, но активно се интересува от бизнес. Той е и един от хората зад проекта за платформата за търсене и предлагане на работа – Jobio, финансирана от фонда LAUNCHub.

Владимир обяснява, че във връзка с финансирането на проекта си в момента все още получават менторска подкрепа и обучения. Споделя, че предприемаческият дух и мотивация, които му дават те, открива и в академията. И понеже курсът там не е само с фокус предприемачество, научава и други неща, които смята, че ще са му от практическа полза в бъдеще, а и реално синтезиран и практически ориентиран курс в няколко направления няма как да се намери в университета.

StartUp Academy

Ускорен курс по предприемачество пък предлага StartUP Academy – инициатива на фондация StartUP. Обучението включва лекции, които се водят от хора с опит в различни сфери, но и много практически задания и работа по казуси, свързани със стартирането и разрастването на бизнес проект. Лекциите обхващат 12 модула, сред които маркетинг, финанси, разработване на продукт, изграждане на екип и др.

Обикновено те продължават от 10 до 12 седмици. В края на курса участниците представят идеята, с която са кандидатствали в академията и развитието й пред жури от инвеститори, което пък отличава трите най-добри сред тях. Досега се проведоха две издания (последното приключи през януари), като в тях са взели участие общо 75 души.

"Смятам, че най-голямата полза за участниците е това, че форматът им предоставя възможност да се учат на работа в екип, да развиват уменията си за презентиране и да мислят как да продадат нещо. Това са все неща, които не се учат в училище или университета", казва Мартин Линков, който е и един от организаторите.

Кандидатстването за третото издание, което трябва да започне в началото на март, вече е отворено. Критериите към потенциалните участници са мотивация и добре представена идея. Досега курсът беше безплатен заради партньорството с VIVACOM, но организаторите са решили да вземат такса от 300 лв. за третия модул. Целта им е събраната сума да бъде дадена като награда и начално финансиране на автора на идеята, която бъде отличена от експертно жури.

От 3Challenge към Start It Smart|Pre-Accelerator

През 2010 г. се проведе и първата програма по предприемачество със състезателен елемент 3Challenge. Инициаторът – предприемаческата организация Start It Smart, е създадена година по-рано от петима студенти по математика и информатика от СУ "Св. Климент Охридски". Младежите търсят начин да се "самонаучат" на бизнес и така се стига до състезанието по предприемачество.

3Challenge протича на три етапа (оттам и името му) – Idea, Seed, Grow, по време на което участниците не само развиват и надграждат конкретна идея, но имат възможност и да се срещнат с ментори, които да им предадат знания и опит. Досега минаха 4 сезона и работихме с близо 40 отбора, които успяха да привлекат инвестиции за над 300 хил. евро, обобщава резултатите Петър Шарков.

Голяма част от участниците са били привлечени не само от възможността да споделят идеята си и евентуално да намерят финансиране за нея, но и от шанса да получат неформално образование по бизнес чрез контакта си с менторите. Затова в крайна сметка организаторите решават да променят формата и да акцентират повече на обучението, отколкото на състезанието.

Така се стига до наследника на 3Challenge – програмата за стартиращи предприемачи Start It Smart|Pre-Accelerator. Тя ще е доста по-кратка – 10 седмици, а целта й е да предостави знания, умения и ресурси за стартиращи предприемачи, които да са им достатъчни за влизане в акселератор, намиране на инвестирор или директно излизане на пазара. 

Крайният срок за подаване на апликациите за участие в преакселератора е 9 февруари, а стартът му е насрочен за 4 март. Участието на екипите с най-добрите 10 проекта ще е безплатно, а ако има повече спонсори от тази възможност ще могат да се възползват и повече. За останалите има такса за участие в размер на 2 хил. лв., но и гаранция, че парите им ще бъдат върнати, ако участникът не е доволен, макар и да е изпълнил всички изисквания на преакселератора. Има обаче и т.нар. success fee при привличане на инвестиция посредством мрежата на Start It Smart, като тя е в размер на 2% от полученото вложение.

"Харвардските курсове" и Business Booster Sofia 

Вече пета година в Софийския университет се провеждат и т.нар. Харвардски курсове –  Raising a Nation и Microeconomics of Competitiveness, които са разработени на основата на учебно съдържание на Harvard Business School и се водят от възпитаници на Харвардския университет, които са и инициаторите на проекта. Интересът е голям, като до момента през тях са преминали към 300 души. Обучението е по-скоро с фокус икономическа политика, отколкото бизнес и предприемачество или както казва един от създателите на курсовете, Асен Василев, "учим студентите как да направят една бедна държава богата". 

Двама от завършилите курсисти – Николай Ангов и Кръстина Атанасова, вдъхновени от наученото, пренасят идеята и в Техническия университет, където в края на 2012 г. стартират проекта си Business Booster Sofia. И при тях курсовете са безплатни и се организират на доброволчески начала, а учебният план е разработен по модела на Харвардските курсове.

Обучението е разделено на два семестъра, като през първия се преподават теми, свързани с обща икономика и икономика на растежа, а във втория всичко, което е необходимо за стартиране на бизнес. Първата "учебна година" са "завършили" 10 човека, а тази година за курса са се записали общо 60 души, като от тях 20 са завършили успешно първия семестър, т.е. не са отсъствали и са участвали активно. 

"Смятам, че това което правим, определено запълва празнота в образованието, особено по отношение на техническите специалности. В момента има много големи възможности за развитие на бизнес именно за хора с техническо образование и затова е важно да им предоставим възможност да научат нещо практично и полезно", казва Николай Ангов. Любопитно е, че почти до края на първата година от курса в университета дори не подозират за провеждането му. Впоследствие обаче, след като ректорът научава за него, заявява пълната си подкрепа, разказва Ангов.

Корпоративен университет "Карол"

От миналата година компаниите от финансовата група "Карол" структурираха всички свои обучения, насочени към служители, студенти и хора, интересуващи се от финансовия сектор в Корпоративен университет "Карол". Предлагаме разнообразни безплатни външни обучения, които са обединени от идеята да акцентират на практиката, защото това е и нещото, което липсва в българското образование, обяснява Милена Петкова, която заема позицията мениджър "Знание".

Последната инициатива, която започна в средата на януари, е Клуб за инвестиционно банкиране. Проектът е предназначен за студенти, които смятат, че имат предприемчиво мислене и са лидери или пък виждат себе си в бъдеще като инвестиционни банкери или изпълнителни директори. Всеки трети четвъртък на месеца одобрените кандидати – разделени на 4 отбора от по 5 души, дискутират реални бизнес казуси. Целта е да развият своите бизнес рефлекси и да изградят предприемчиво мислене. 

"Университетите ни имат добра теоретична подготовка, но нещата спират дотам. В реалния бизнес никой не те пита каква е оценката ти по финанси, а дали можеш да решиш конкретен казус. Затова смятам, че подобни инициативи ще са доста полезни за студентите", казва Владимир Мирчев, който вече работи като инвеситционен консултант, но е участвал в първата сбирка по-скоро заради възможността да трупа нови контакти.

Според него образованието не може да навакса в надпреварата с динамичните промени в практиката и дава пример с това, че в университета не се преподават проектни финанси, които за него лично са изключително важни в ежедневната работа.

За да подпомогнат адекватната подготовка на бъдещите финансисти от "Карол", провеждат и едномесечен практически ориентиран курс за студентите от горните курсове на университета – Карол семестър "Обучение в практиката". Освен това през самата учебна година служители на компанията провеждат лекции и практически обучения и в няколко университета в страната.

Източник: karieri.bg